De vertering van ons voedsel begint in de mond en in het gehele spijsverteringsstelsel wordt voedsel afgebroken. Tegen het einde van dit proces wordt er vocht aan de voedselbrij onttrokken in de dikke darm alvorens dit naar de endeldarm wordt doorgevoerd. Wanneer echter de voedselbrij te lang in de dikke darm aanwezig blijft, kan er te veel vocht worden onttrokken waardoor de ontlasting harder wordt en het lastig wordt om naar het toilet te gaan.

Oorzaken

Het komt vaak voor dat er enkele dagen geen ontlasting is. Vaak is er dan een kortdurende verstopping als gevolg van verandering in de voeding, tijdens ziekte of verandering van omgeving. Vrouwen geven ook aan dat er soms angst bestaat om vreemde toiletten te bezoeken. Het openbaar toilet is een reden om het toiletbezoek uit te stellen.

Probleem om openbaar toilet te bezoeken, en vooral de vrees voor vieze toiletten.

Recentelijk is er een kleinschalig onderzoek geweest, waarbij 20 vrouwen tussen de 18- en 65 jaar werd gevraagd naar het bezoek aan openbare toiletten. Van de 20 geïnterviewde dames bleek dat er 12 problemen hebben om een openbaar toilet te bezoeken, en vooral de vrees voor vieze toiletten.

Ook worden er allerlei kunstgrepen aangewend om toch maar de stap te maken om de grote boodschap te doen, variërend  van zwevend net boven de bril, tot het omwikkelen van de toiletbril met wc papier. Zelfkennis speelde ook nog een rol bij de 12 personen om hun toiletbezoek uit te stellen, te lang zitten, de achterlatende geur, ongewenste geluiden, dit werd als bezwarend ervaren. 

Dan ontstaat er een situatie waarbij de aandrang om te poepen wordt onderdrukt , waardoor je de ontlasting te lang ophoudt. Een andere veel voorkomende oorzaak is (emotionele) spanning. Als gevolg van boosheid, verdriet of stress op het werk, kunnen de spieren van je dikke darm reageren door te verkrampen.

Vezels drinken en bewegen

Een manier om de darmen in beweging te houden, is door dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen. Drink daarnaast voldoende water en doe dagelijks aan lichaamsbeweging.