dr. Marten Otten

Maag, Darm & Lever-arts Medisch Centrum de Veluwe
 

“Stel je eens voor dat je je vreselijk beroerd voelt en dat je dan van je dokter te horen krijgt dat er vrijwel niets aan te doen is en dat je dus maar moet leren leven met die klachten”, reageert dr. Marten Otten, als PDS gespecialiseerd MDL-arts werkzaam in Medisch Centrum de Veluwe te Apeldoorn.

“Je voelt je ziek en je hebt geen of maar heel weinig uitzicht op een beter leven. Dat wil je niet horen. Als dokter wil je dat bericht ook niet geven. Je wilt juist alles doen om je patiënt te helpen, de pijn weg te nemen en de ziekte te genezen.”

Beter prespectief

PDS genezen is op dit moment niet mogelijk, maar het moet volgens Otten wel mogelijk zijn om de patiënt een beter perspectief te bieden. Vandaar dat zij onderzoek hebben gedaan naar de effecten van de nieuwe behandelmethodiek Reduce PDS. “Hierbij werkt de MDL-arts nauw samen met de gespecialiseerd MDL-verpleegkundige”, legt Otten uit.

“Na het stellen van de diagnose krijgt de patiënt alle beschikbare informatie over standaard behandelmethoden en over behandelmethoden die weliswaar nog niet tot de standaard behoren, maar waarmee wel resultaten kunnen worden behaald. Vervolgens kiest de patiënt de drie behandelingen die hem of haar het meeste aanspreken en die het beste passen bij zijn of haar levensstijl. Het is dus niet de arts of verpleegkundige die bepaalt wat er gebeurt. Het gaat om shared decision making waarbij de patiënt de regie heeft.”

Vandaar dat zij onderzoek hebben gedaan naar de effecten van de nieuwe behandelmethodiek Reduce PDS.

Verschillende behandelingen

Op dit moment worden elf verschillende behandelingen aangeboden. “Dat varieert van evidence based behandelingen tot behandelingen die bijvoorbeeld in het buitenland al wel, maar in Nederland nog niet algemeen geaccepteerd zijn. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Iberogast, een medicijn van negen kruiden.

Ik had het niet verwacht maar voor veel patiënten kan dit middel veel verlichting bieden. Als arts moet je openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Soms begrijp je niet hoe het werkt maar zie je wel dat het werkt. En daar gaat het om.”

Alleen al het feit dat de patiënt binnen de Reduce PDS aanpak wordt behandeld als gelijkwaardige gesprekspartner maakt verschil. “Bovendien kunnen wij nu meer perspectief bieden. Er zijn mogelijkheden en de patiënt heeft de keuze. Als de ene aanpak niet werkt, proberen wij de volgende. Je zegt dus niet meer ‘leer er maar mee leven’.

Dankzij die aanpak voel je je als patiënt echt gezien en gehoord. Wij hebben aan het begin en aan het eind van het onderzoek mensen gevraagd naar hun ervaringen. Zowel de patiënttevredenheid als de kwaliteit van leven waren aanzienlijk verbeterd. Dat is wat telt.”