Fotograaf: Gijs Versteeg

Rineke Dijkinga

Orthomoleculair geneeskundige

Waterkefir en melkkefir

“In de zogenoemde blauwe zones op de wereld wonen relatief gezien de meeste gezonde 100-jarigen. Een groot deel van hen neemt elke dag gefermenteerde zuivel. Gezond oud worden hangt natuurlijk van veel meer factoren af, maar kefir –een gefermenteerde drank- kan zeker bijdragen aan een goede gezondheid”, zegt natuurtherapeut en orthomoleculair geneeskundige Rineke Dijkinga.

Waterkefir is ook een vorm van kefir, net zoals kefir op melkbasis. De laatste is een yoghurtachtige drank. Kefir is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar ook zelf te maken door kefirkorrels toe te voegen aan melk of water. De bacteriën en vele andere micro-organismen zorgen voor het fermentatieproces. Het resultaat is een supergezond voedingsmiddel waar de darmen dol op zijn, volgens Dijkinga.

Darmflora

“Een mens heeft één tot anderhalve kilo bacteriën in zijn lichaam. De diversiteit daarin en een goede verhouding tussen slechte en goede bacteriën vormen samen een belangrijke gezondheidsfactor. Een gezonde darmflora bepaalt in hoge mate hoe gezond je bent. Met het drinken van kefir drink je automatisch de goede bacteriën, zogenaamde probiotica, die veel mensen in pilvorm kopen bij de drogist”, zegt Dijkinga.

Een mens heeft één tot anderhalve kilo bacteriën in zijn lichaam.
 

Ziekten

Kunnen probiotica ook beschadigde darmen aanpakken? Voor een deel zeker wel, volgens Dijkinga. “Het wordt lastig als heel veel schadelijke bacteriën zich ophouden in de darmen. Maar je kunt met goede bacteriën negatieve effecten zoals diarree bij antibioticagebruik voorkomen. Er moet nog heel veel worden onderzocht over de verschillende soorten darmbacteriën.

Maar na 15 jaar in mijn praktijk en het behandelen van duizenden mensen weet ik zeker dat we de gezondheid ermee kunnen beïnvloeden. Tussen probiotica en bijvoorbeeld het cholesterolniveau en overgewicht bestaat samenhang, en er zijn onderzoeken naar de link tussen darmbacteriën en het voorkomen van diabetes. Ik heb bij sommige darmziekten verbetering gezien na het nemen van probiotica. Ontstekingen kunnen erdoor afnemen en kramp en pijn kunnen bij sommigen verdwijnen.”

Rauw of gepasteuriseerd

Bij de gang naar de supermarkt voor de aanschaf van kefir zijn er volgens Dijkinga een paar zaken waar je op kunt letten. Uit gezondheidsoverwegingen raadt ze levende bacteriën aan en moet het product zeker geen suiker of zoetstoffen bevatten. Wie kefir zelf maakt kan kiezen tussen rauwe en gepasteuriseerde melk.

Ontstekingen kunnen erdoor afnemen en kramp en pijn kunnen bij sommigen verdwijnen.

“Mijn keuze zou vallen op een rauwe, biologische melk omdat daar onder meer goed bruikbare en makkelijker te verteren eiwitten in zitten, naast vitaminen, anti-oxidanten en vooral immuunversterkende stoffen. Als een gezond mens elke dag een glas kefir drinkt, zijn er in principe geen extra probiotica nodig. Tenzij er bepaalde klachten zijn waardoor dit wel zinvol is.”

Trend of tijdloos

Kefir drinken is vooral een simpele manier om aan je gezondheid te werken, stelt Dijkinga. Zelf drinkt ze bijna dagelijks een glas. Wordt kefir een trend die overwaait of gaat Nederland massaal

aan deze drank? “Een trend wordt gewoonte als deze gemakkelijk is toe te passen. Rauwe kefir is al goed verkrijgbaar. En als je het zelf maakt kan kefir fermenteren als jij lekker ligt te slapen. Daarnaast moet iets minimaal zo lekker zijn als wat je normaal neemt met een merkbaar effect. Dat biedt kefir allemaal. De drank kan de stoelgang makkelijker maken, je beter laten slapen en je fitter doen voelen.”