“Op een kamp van mijn opleiding laatst ging het mis. Op de tweede avond was er geen lactosevrij avondeten. Ik nam de gok. Helaas kreeg ik enorme buikkrampen en hebben mijn ouders mij uiteindelijk opgehaald”, vertelt Angela.

Als kind al kreeg ze buikpijn als ze yoghurt had gegeten en melk had gedronken, een reden waarom haar ouders dat soort producten schrapten. Twee jaar geleden waren de klachten na het eten of drinken van sommige voedingsmiddelen zo erg dat Angela zich liet onderzoeken. “Of ik raakte anderhalve week verstopt óf ik moest rennen naar de wc. Lactose-intolerantie dus. Heel vervelend.

"Zeker omdat lactose ook voorkomt in producten waarin je het niet verwacht. Niet alleen in zuivel, maar ook in filet américain en in salades voor op brood.”

Voeding online

De omgeving houdt rekening met de lactose-intolerantie van Angela. Haar ouders koken alleen met producten zonder lactose, zoals speciale boter om in te bakken. Familieleden halen speciale producten voor haar in huis bij verjaardagen. “In de supermarkt check ik de producten. Gelukkig staat er vaak wel dikgedrukt op of er lactose in zit.

Er is ook een website waarop ik eten zonder lactose bestel zoals brie, smeerkaas en mozzarella. In de gewone winkels is er gelukkig ook lactosevrije voeding te koop.”

Beperking

Met de alternatieven die er zijn valt er volgens Angela redelijk te leven met een lactose-intolerantie. Al blijft het een beperking. “Ik voel me weleens opgelaten als anderen rekening met me houden. Het is soms irritant om met vriendinnen in een restaurant te zitten en weer aan de ober te moeten vragen welke ingrediënten er precies in een gerecht zitten. Soms heb ik er geen zin in en begin ik er niet over. Vaak komt later de spijt, als ik weer met buikkrampen zit.”