Toiletpapier

Als het gaat om toiletpapier hebben wij tegenwoordig een ruime keuze. Er is toiletpapier met twee, drie of vier lagen, met een geurtje, zoals met lavendel. Naast droog toiletpapier is er ook vochtig toiletpapier. In zuidelijke landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk maakt iedereen gebruik van een bidet voor een optimale hygiëne. In Nederland hebben wij onze eigen variant daarop ontwikkeld. Door eerst droog en daarna vochtig toiletpapier te gebruiken, ben je altijd verzekerd van een fris en schoon gevoel.

Feit 1. Gemiddeld breng je, afhankelijk van het aantal en de duur van de toiletbezoekjes, een tot wel drie jaar door op de wc.

Handen wassen

Goed je handen wassen helpt om verspreiding van schadelijke bacteriën en virussen te beperken. Veel mensen besteden onvoldoende tijd en aandacht aan het wassen van hun handen. Zo is het belangrijk om je handen altijd onder stromend water te wassen en vloeibare zeep te gebruiken. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels. Spoel daarna je handen goed af en droog ze met een droge schone handdoek, papieren wegwerphanddoekjes of met behulp van een speciale luchtdroger.

Toiletbezoek

De een neemt er ruim de tijd voor, de ander doet het snel. Zelfs de snelsten onder ons brengen circa een jaar van hun leven door op ‘het kleinste kamertje’. Dan wil je natuurlijk wel dat dat kamertje schoon is en schoon ruikt. Toch denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Vier op de tien mensen nemen geen maatregelen om geuren te maskeren en dertien procent geeft toe weleens bewust remsporen achter te laten. Een op de vier ‘vergeet’ de wc-rol te vervangen als het papier op is.

Feit 2. 67% maakt zijn of haar mobiel alleen schoon als hij zichtbaar vies is. En dan wordt meestal alleen het scherm schoongeveegd.

Telefoon op het toilet

Als je een whatsapp ontvangt, is de kans groot dat die vanaf het toilet is verstuurd. Zeven op de tien mensen nemen hun mobiel mee naar de wc om te whatsappen, de social media te controleren of het nieuws te lezen. Op hygiëne wordt nauwelijks gelet. Slechts een op de drie maakt zijn of haar telefoon alleen schoon als deze zichtbaar vies is. Vaak wordt dan alleen het scherm schoongeveegd. Die slechte hygiëne geldt overigens ook voor computer, tablet, toetsenbord, muis en vaste telefoon.

Feit 3. Bijna zeven op de tien Nederlanders neemt zijn/haar mobiel mee naar de wc.

Je toilet laat zien wie je bent

Naarmate het toilet steeds meer een verblijfsruimte wordt, besteden wij ook meer aandacht aan de inrichting ervan. Decoratieve elementen en accessoires worden met zorg gekozen. Soms liggen er tijdschriften of boeken. Meestal hangt er een verjaardags- of scheurkalender. En menig toiletmuur is voorzien van een prikbord met foto’s, leuke columns of cartoons. Ook het toiletpapier, de luchtverfrisser en het wc-blok zijn met zorg uitgezocht. Zo maken wij het ons zo prettig mogelijk in ons kleinste kamertje.