Epigenetica

Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie. Wij hebben dus invloed op het aan- en uitzetten van bepaalde genen met behulp van voeding, medicijnen, supplementen en omgevingsinvloeden zonder dat de onderliggende DNA-structuur wordt veranderd. Dit aan- en uitzetten gebeurt door zogenoemde epigenen (letterlijk: boven de genen).

Het is betrokken bij ziektes van schizofrenie tot reumatoïde artritis en van kanker tot chronische pijn.

In biologie was de 19e eeuw het tijdperk van genetica en evolutie; de 20ste eeuw het tijdperk van DNA, en het functioneel begrip hoe genetica en evolutie samengaan. De 21ste eeuw is het de wetenschappelijke discipline epigenetica en we staan nog maar aan het begin van deze revolutie.

Wetenschappers in de academische en de commerciële sectoren beginnen in te zien wat voor een enorme impact epigenetica heeft op menselijke gezondheid. Het is betrokken bij ziektes van schizofrenie tot reumatoïde artritis en van kanker tot chronische pijn.

Farmaceutische bedrijven investeren honderden miljoenen en zijn in strijd om de volgende generatie epigenetica medicijnen te ontwikkelen voor de behandeling van de bekende ziektes in onze geïndustrialiseerde samenleving. Epigenetische therapieën zijn het nieuwe front van medicijn ontwikkelingen.

In Nederland blijkt meer dan vijftig procent van de bevolking chronische medicatie te gebruiken, waar de meerderheid waarschijnlijk levenslang gebruik van zal blijven maken. We hebben het dus niet over genezing maar over symptoombestrijding, waar we veel liever zouden zien dat mensen wel degelijk kunnen genezen en minder medicatie nodig hebben.

Wat epigentica betekent zien we met het voorbeeld van eeneiige tweelingen. Omdat het DNA van de embryo's precies gelijk is, doordat ze uit dezelfde bevruchte eicel komen, zijn deze individuen genetisch identiek aan elkaar. Gedurende hun leven blijkt echter in een aantal voorbeelden dat dezelfde genen verschillende expressies kunnen hebben en dat ze andere aandoeningen kunnen krijgen. De oorzaak van deze afwijkingen heeft te maken met de verschillende voeding, omgevingen, medicatie en toxische invloeden.

Wat zouden we moeten doen om te zorgen dat de epigenetische invloeden op onze genen optimaal zijn, als je simpelweg de focus legt op het eten van zoveel mogelijk natuurlijke voeding, met het inzicht van de benodigde daarin aanwezige voedingsstoffen en het variëren op basis daarvan, dan ben je al een heel eind op weg. Vervolgens leren we welke benodigde essentiële voedingstoffen niet uit voeding gehaald kunnen worden om met supplementen bij te sturen, zodoende voedingstekorten te vermijden.

Analyses

Uit analyses blijkt dat een meerderheid die geen suppletie neemt tekorten heeft aan minstens een aantal stoffen, zoals vitamine K2, D3, omega-3 vetzuren, jodium, selenium, magnesium en hier en daar wat B-vitamines. Wat in eerste instantie moeilijk te voelen is maar op de middellange en lange termijn voor grote problemen zou kunnen zorgen.

Mega-doseringen van vitamines zijn nergens voor nodig en kunnen ook slecht zijn

Mega-doseringen van vitamines zijn nergens voor nodig en kunnen ook slecht zijn. Veel voorkomende tekorten zijn K2/D3 en omega-3 (tenzij je alleen maar vis eet en geen vlees of margarines). De zuiverheid en kwaliteit zijn enorm belangrijk.

Omega-3 uit visolie wil je bijvoorbeeld het liefst in de zuiverste vorm innemen, het probleem met veel van deze visolie is dat het soms geoxideerd is voordat het in capsules verwerkt wordt of van vervuilde of gekweekte vis gemaakt wordt. Als je een capsule doorbijt dan proef je letterlijk of de olie zuiver is of niet.

De olie dient ook goed getest te worden voordat het als supplement verkocht mag worden, in onze mening en helaas wordt er nog te vaak mindere kwaliteit aangeboden aan particulieren, kies liever een olie die op zijn minst ook zuiver smaakt.

K2 en D3 krijgen we meestal ook niet of niet genoeg uit voeding en wil je in optimale kwaliteit en dosering binnen krijgen. Veel verkochte magnesium supplementen zijn niet of slecht opneembaar door ons lichaam, evenals andere eventuele tekorten die aangevuld zouden kunnen worden en de mindere kwaliteit van desbetreffende supplementen. Waar het mogelijk is om het uit voeding binnen te krijgen zou de nadruk moeten liggen om van daaruit bij te kunnen sturen met eventuele aanvullingen.

Beweging

Wat we ook al langer weten is dat voldoende beweging belangrijk is. Uit onderzoek blijkt dat de achteruitgang op cellulair niveau van spieren wordt “gecorrigeerd” met beweging en des te meer met intensieve oefeningen. Het is zelfs zo dat de cellen van oudere mensen in veel gevallen beter reageren op intensief sporten dan de cellen van jongeren.

Activiteit in spiercellen bij jongeren onder de 30 jaar veranderde in 274 genen bij intensieve intervaltraining ten opzichte van 170 genen bij lichtere oefeningen en maar 74 genen met krachttraining.

Bij de oudere groep boven de 64 jaar was dat respectievelijk bijna 400 genen met intensieve intervaltraining in vergelijking met 33 genen door krachttraining en maar 19 genen bij lichtere oefeningen. Uit dit onderzoek blijkt dat het nooit te laat is om profijt te hebben van meer bewegen en sporten en dat het hele positieve invloed heeft op onze genen.

 

Nu bestaat er een mogelijk om nog specifieker in kaart te brengen wat wij ieder als individu precies nodig hebben om ons lichaam optimaal te laten functioneren, doormiddel van een epigenetische haarscan analyse.

Met een haarscan analyse is het mogelijk heel gericht aan de slag te gaan. Hiermee kunnen we een volledig beeld krijgen van alle persoonlijke unieke informatie van ons lichaam in de vorm van tekorten of een overvloed aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines, aminozuren, eiwitten, antioxidanten en andere essentiële bouwstenen. Maar ook schimmels, virussen, gifstoffen, chemicaliën en de impact van omgevings- straling zijn dankzij deze technologie te detecteren.

Celluable

Celluable biedt een online haarscan aan op basis van deze nieuwste technologie en wetenschappelijke inzichten. De revolutionaire scan- methode maakt het mogelijk om een gedetailleerde analyse te maken van informatie uit de cellen in een haarzakje. Deze unieke haarscanmethode wordt online aangeboden. Tot voor kort was het alleen mogelijk om het onderzoek bij enkele praktijken te laten uitvoeren.

Na het bestellen ontvang je per post de Haarscan Set waarmee je een haar mét haar- zakje (haarfollikel) uit je achterhoofd kunt verwijderen en veilig terug kunt sturen. Binnen drie werkdagen ontvang je thuis de Haarscan Analyse, een gedetailleerd rapport met essentiële informatie uit jouw cellen gekoppeld aan praktische adviezen op het gebied van leefstijl, voeding, vitamines, aminozuren, eiwitten, antioxidanten en andere essentiële bouwstenen.

Het is ook mogelijk te kiezen om de analyse door te nemen met een persoonlijke interpretatie in een onlinevideo consult, samen met een specialist van celluable.

De eerste stap is om in kaart te brengen op welke punten we kunnen verbeteren, om vervolgens met gerichte persoonlijke informatie bepaalde vaste gedragingen en patronen te veranderen. Met essentiële fundamentele overgangen kunnen we een basis creëren voor grote langere termijn veranderingen naar een succesvoller, fitter en gezonder leven.