“Het is één van de voedingsstoffen die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Je moet het dus echt via je voeding binnenkrijgen. Het is heel belangrijk dat je voldoende Omega-3 binnenkrijgt. Je hebt het namelijk nodig om goed te kunnen functioneren.

Zonder voldoende Omega-3 werkt je immuunsysteem niet optimaal waardoor je last krijgt van ontstekingen in bijvoorbeeld je bloedvaten en je darmen. Omega-3 is daarnaast onder meer goed voor je hart, je gezichtsvermogen, je bloeddruk, je cholesterol en je spierfunctie. Omega-3 draagt verder bij aan een normale hersenfunctie en hersenontwikkeling van foetus en kind.

Is dat allemaal wetenschappelijk bewezen?

“Dat is inderdaad zo. Anders zou je die gezondheidsclaims niet mogen benoemen. Er is in zowel binnen- als buitenland veel onderzoek gedaan naar Omega-3. Je hebt dagelijks Omega-3 nodig. Daarom noemen wij het ook een essentiële voedingsstof. Het is niet voor niets dat de Gezondheidsraad adviseert om per dag 200 milligram Omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

Daarom noemen wij het ook een essentiële voedingsstof.

Maar dat is ook afhankelijk van de verhouding inname Omega-6 uit soja en bak- en braadvetten. Hoe meer Omega-6 je binnenkrijgt, des te meer Omega-3 je nodig hebt. Dan kun je zomaar 1500 mg per dag nodig hebben.”

Welke voeding bevat Omega-3 vetzuren?

“Het zit vooral in zogenaamde vette vis zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel. Daarnaast zijn er plantaardige bronnen. Lijnzaad bevat bijvoorbeeld veel Omega-3 en natuurlijk ook producten die van lijnzaad zijn gemaakt zoals lijnzaaddrank.”

Wat kun je doen als je onvoldoende Omega-3 binnenkrijgt?

“Je moet in eerste instantie zorgen voor een gezonde voeding waarbij je voldoende vis en zaden binnenkrijgt. Als dat niet lukt via je voeding, kun je denken aan voedingssupplementen die Omega-3 vetzuren bevatten.”