Je kunt last hebben van diarree, of juist verstopping, verminderde eetlust, vermoeidheid, bloedarmoede, vitaminegebrek, over-en ondergewicht, tot soms miskramen en onvruchtbaarheid aan toe.

Onderdiagnose

Onbekendheid met deze ziekte speelt een belangrijke rol bij de onderdiagnose; 1 op de 6 mensen met coeliakie krijgt de diagnose. Zelfs onder huisartsen en specialisten is deze levenslange ziekte nog altijd niet goed bekend. De verhalen zijn legio van mensen die jaren, en soms hun halve leven, met gezondheidsklachten lopen. De gemiddelde diagnoseduur is 7 jaar!

Bij coeliakie beschadigt het gluten het slijmvlies van de dunne darm

Als je coeliakie hebt, kun je niet tegen gluten, een eiwit dat in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. En dat zit overal in van brood, pasta, sauzen, snoep etc.

Bij coeliakie beschadigt het gluten het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen en worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. Daar kunnen flinke klachten (zoals een tekort aan mineralen en vitamines o.a.) door ontstaan.

Glutenhype

Er is tegenwoordig een groep mensen die uit eigen beweging glutenvrij eet. Het idee erachter is dat glutenvrij eten gezonder is en/of dat ze daardoor afvallen. Deze zogenoemde ‘glutenhype’ is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Die gezondheidswinst bij mensen zonder glutenintolerantie is tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen. Voor mensen met coeliakie is ‘t ook geen keuze, ze moeten glutenvrij eten, anders worden ze ziek.

Je kunt coeliakie op elke leeftijd krijgen als ‘het’ in je genen zit.

Je kunt coeliakie op elke leeftijd krijgen als ‘het’ in je genen zit. Dat is het geval overigens bij 40% van de Nederlanders. Slechts een procent krijgt het ook daadwerkelijk.

Glutenintolerantie is overigens geen welvaartskwaal. Al in het begin van onze jaartelling werd deze ziekte beschreven. Maar pas in de vorige eeuw kwam het wetenschappelijk onderzoek pas op gang naar deze ziekte.

Hebikcoeliakie.nl

In ons land probeert de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) het leven voor mensen met coeliakie te vergemakkelijken. Dat gebeurt onder andere door te ijveren voor (gezonde) glutenvrije producten op de markt, het organiseren van glutenvrije markten, het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte en media-bekendheid te geven aan coeliakie.

Vorig jaar heeft de vereniging een grote, landelijke campagne georganiseerd met NOS-journaliste Marga van Praag. Daarin werd vooral bekendheid gegeven aan de onderdiagnose van coeliakie. Ook werd voor deze campagne een zelftest voor coeliakie ontwikkeld op www.hebikcoeliakie.nl.

Vermoed jij dat je coeliakie hebt? Klik hier - Vul dan de zelftest op de website in.

Mocht die test positief zijn dan is het heel belangrijk niet op eigen houtje te beginnen aan een glutenvrij dieet. De diagnose kan dan niet meer worden gesteld, omdat de antistoffen verdwijnen uit je bloed. En dan weet je toch niet zeker of het echt gaat om coeliakie of dat je een andere aandoening hebt. 

Opluchting

De eerste stap is in ieder geval naar de huisarts gaan. Hij/zij kan een eenvoudige bloedtest laten uitvoeren. Is de uitslag van deze bloedtest positief, dan volgt verder onderzoek bij een maag-darm-en leverspecialist in het ziekenhuis. Deze zal een biopt nemen, ofwel een minuscuul stukje uit de dunne darm.

Voor vele mensen met coeliakie is de diagnose vaak een grote opluchting. Eindelijk is er een verklaring voor hun jarenlange klachten, en van het glutenvrije dieet (al is het niet altijd makkelijk) knappen zij in de regel enorm op.

Bron: De Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl)