Berg op

Alle vier de keren dat hij deelnam aan de HandbikeBattle in Oostenrijk haalde hij de finish na 21 lange kilometers de berg op. Dat Erik Schwencke een stoma heeft, heeft hem hierin absoluut niet beperkt. “Soms is het zelfs een zegen omdat ik niet van mijn handbike af hoef voor de grote boodschap of diarree”, zegt hij.

Geen beperking

Hij belandde in een rolstoel door een dwarslaesie in 1999. Acht jaar geleden koos hij zelf voor een stoma omdat hij het zat was om zo’n tien uur per week zijn darmen te moeten reguleren. “Een stoma is niet niks. Maar het is nooit een beperking geweest, bij het handbiken dus ook niet.

Ik raakte met de sport in aanraking toen ik na mijn revalidatie wilde weten wat er allemaal nog wél kon met een handicap. Heel veel dus. In geen enkele andere sport ben ik zo vrij en in de natuur.”

De battle

Het is 2014 wanneer Erik voor het eerst deelneemt aan de HandbikeBattle, de wedstrijd voor handbikers die voert naar de Kaunertaler Gletscher. De battle smaakt naar meer.

In geen enkele andere sport ben ik zo vrij en in de natuur.

Het jaar erop vormt Erik het MediReva HandbikeTeam met maten Robbert en Ed die allebei ook te maken hebben met een dwarslaesie, zich eveneens in een rolstoel voortbewegen en er ook al een HandbikeBattle op hebben zitten. Ed zegt: “Het klikte meteen tussen ons drieën. Al tijdens de trainingsweekenden hadden we de grootste lol ondanks onze toch wel verschillende karakters én leeftijdsverschil.”

Samen handbiken

Ed raakte aan het handbiken toen hij door een fysiotherapeut werd gevraagd mee te doen aan een battle. “Ik vroeg me af waarom hij mij in hemelsnaam belde. Ik deed niks aan sport. Toch leek het me wel wat. Belangrijk is dat je blijft bewegen, heb ik gemerkt.”

Na mijn revalidatie ben ik kort daarna gaan zitskiën en zitwakeboarden.
 

Robbert, die Erik al kende van rolstoeltennis, hoorde over handbiken in het revalidatiecentrum. Hij had er meteen oren naar. “Ik was al vrij sportief, had vlak voor ik mijn dwarslaesie opliep nog 100 kilometer geroeid in een race. Na mijn revalidatie ben ik kort daarna gaan zitskiën en zitwakeboarden. In september heb ik gekitesurft in Griekenland.

Dromen en uitdagingen

Of het team zich weer groepeert voor nog een HandbikeBattle is nog niet te zeggen. Maar dromen en nieuwe uitdagingen zijn er volop. Voor Erik is het prettig om doelen te stellen, merkt hij, en om ergens naartoe te werken. Zo traint hij inmiddels samen met Robbert voor een triatlon.

“We hebben er laatst al een volbracht. Vooraf had ik wat zorgen. Ik vroeg me af hoe mijn stoma zich zou houden onder de wisselende omstandigheden. Je ligt toch een tijd in het water, gaat nogal zweten. Daarom heb ik uiteindelijk het een en ander uitgeprobeerd voordat ik het goede stomamateriaal had. Om mijn stoma zat een neopreen band die alles op zijn plek hield, daaroverheen een wetsuit. Dat ging echt prima.”

Tips voor stomadragers

Erik raadt andere stomadragers aan om zich goed te oriënteren op stomazakjes die het best bij hen passen én vooral zekerheid geven. “Voor elke gelegenheid, hoe extreem de omstandigheden ook zijn, is een passend stomazakje te vinden.

Wees assertief en bel bijvoorbeeld producenten om monsters te kunnen uitproberen tot je hebt wat je zoekt. Ook vind ik dat mensen die voor het eerst met een stoma te maken krijgen onnodig bang worden gemaakt. Je kunt bijna alles blijven doen.”

Kijk hieronder het filmpje van de handbike - race!