Marit Kuperus

Wie deze aandoening heeft en toch gluten binnenkrijgt, kan zich dagen- of zelfs wekenlang ziek voelen. Behalve glutenintolerantie wordt ook de term glutenallergie vaak gebruikt, maar een allergie voor gluten is medisch gezien niet mogelijk. Wel kunnen mensen last hebben van een tarwe-allergie.

Begin 2014 werd, na diverse onderzoeken, een glutenintolerantie aangetoond bij de toen 20-jarige Marit Kuperus. “Terugkijkend had ik ook als peuter en puber al klachten. Maar pas toen ik op mijn twintigste bijna drie maanden lang ziek op de bank lag, geen eetlust had, voortdurend last had van mijn buik en als gevolg van diarree steeds meer afviel, werd na diverse onderzoeken ontdekt dat ik coeliakie heb.”

Diagnose glutenintorelatie

De diagnose voelde niet als een veroordeling. “Ik dacht in eerste instantie niet ‘ik mag van alles nooit meer eten’. Ik voelde me vooral opgelucht. Zie je wel, het zit niet tussen mijn oren. Ik ben niet ziek van stress of zo. Ik heb een auto-immuunziekte.

Een allergie voor gluten is medisch gezien niet mogelijk.

Pas later begon ik na te denken over de consequenties. Ik kan nooit meer onbezorgd ergens gaan eten of iets bestellen in de kroeg of snackbar. Ik moet voortdurend letten op wat ik eet. Dat vereist de nodige aanpassingen in je leefstijl.”

Aanpassingsvermogen

Op het eerste gezicht is het assortiment glutenvrij voedsel beperkt. “Maar als je verder kijkt, is er enorm veel op de markt. Je moet alleen even weten waar te zoeken. Ik vond heel veel informatie op Instagram en Facebook. Er zijn namelijk diverse groepen over coeliakie. Leden van die groepen hebben mij geholpen toen ik op zoek was naar antwoorden op mijn vragen.

Nu post ik op mijn beurt foto’s en artikelen op mijn glutenvrije platform www.maakhetglutenvrij.nl om mensen te informeren, te inspireren en praktische tips te geven. Mijn Instagramaccount @glutenvrij heeft al meer dan 5.000 volgers. Je staat er dus niet alleen voor. En dat helpt. Want in de glutenvrije wereld is het echt zo dat je samen sterker staat. Met z’n allen hebben wij wel degelijk invloed. Er is meer mogelijk dan je denkt.”

Zelf was Kuperus verbaasd om een glutenvrije tompouce te ontdekken bij een horecagroothandel. “Hij zag er goed uit en hij smaakte prima. Laatst kon ik bij een strandtent zelfs een glutenvrije kroket bestellen. Als zo’n snack gewoon op de kaart staat dan voel je je echt begrepen. Ik tel ook mee. Wat dat betreft valt er voor restaurants en snackbars nog wel een slag te slaan. Iets meer aandacht en begrip voor mensen met coeliakie zou heel prettig zijn.”