Louis Wetzels

Proktoloog

Sociaal isolement en arbeidsongeschiktheid

“Het is geen levensbedreigende ziekte”, vertelt proktoloog Louis Wetzels van polikliniek Proktovar. “En dan denk je al snel dat het wel mee valt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze ziekte een enorme invloed heeft op de kwaliteit van leven. In de meest milde vorm heb je last van winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, verstopping of juist diarree, misselijkheid en een rommelig gevoel in je buik.

In de meest ernstige vorm heb je al die symptomen in hevige mate. Dan is je buik zo onrustig dat je voortdurend op je hoede bent. Kan ik, als het nodig is, op tijd bij een toilet zijn. En als dat niet het geval is, blijven mensen liever thuis. Het kan leiden tot een sociaal isolement en arbeidsongeschiktheid.”

Eerst andere oorzaken uitsluiten

“De diagnose PDS wordt gesteld op basis van symptomen”, stelt Wetzels. “Soms moet aanvullend onderzoek, een colonscopie, gedaan worden ter uitsluiting van organische ziekten.” Naar de oorzaak van het precieze mechanisme van PDS wordt veel onderzoek gedaan.

Aangetoond is dat PDS-patiënten een veel intensievere pijngewaarwording hebben in de darm, viscerale hypersensitiviteit, dan mensen zonder PDS. Ook voeding en de darmflora spelen een belangrijke rol. Voeding met weinig fermenteerbare suikers geeft minder gasvorming en daardoor ook minder opgeblazen gevoel en minder buikkrampen.”

Het kan leiden tot een sociaal isolement en arbeidsongeschiktheid.

Behandelmethoden

Er zijn diverse behandelmethoden. “Zogenaamde softe behandelmethoden, zoals psychotherapie, richten zich op ontspanning. Bij medicamenteuze behandeling worden medicijnen ingezet die de vertering van voedsel stimuleren. En de laatste jaren wordt bij buikpijn en darmklachten steeds vaker gebruik gemaakt van pepermuntoliecapsules zoals Tempocol.

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie patiënten baat heeft bij deze capsules. De pepermuntolie werkt pijnstillend en heeft een ontspannend effect op de spiertjes in de darm waardoor krampen en andere klachten afnemen.”

Pepermuntoliecapsules

Belangrijk is dat deze capsules volgens voorschrift worden ingenomen. Empirisch onderzoek heeft uitgewezen wat het juiste gebruik is. De werking is optimaal als je de capsules twintig tot dertig minuten vóór de maaltijd inneemt met een beetje water.

Soms nemen mensen het vlak voor of zelfs na de maaltijd in. In dat geval kun je last krijgen van zuurbranden. Dan ben je in feite nog verder van huis. Gewoon een pepermuntje nemen, werkt niet. Pepermunt bestaat voor 90 procent uit suiker. De capsules bevatten geconcentreerde pepermuntolie met een hoog gehalte aan menthol. Dat is een heel verschil.