Niet raar

“Ik ben op dit moment supertevreden over mijn stoma en zou echt niet meer zonder kunnen. Het betekent namelijk dat ik geen buikpijn meer heb en daar ben ik zó blij om. Toen ik hoorde dat ik er een kreeg, leek me dat wel eng. Ik wist niet wat het inhield. Gelukkig was ik heel snel aan mijn stoma gewend en was het al gauw niet raar meer”, zegt Kelly Beckers.

Genieten

De Brabantse kreeg vijf jaar geleden hevige buikpijn en kon niet meer gewoon eten. Heel veel onderzoeken verder bleek dat haar dikke darm en maag niet naar behoren functioneren.

Ik voel me nu veel beter dan vroeger en wil graag de dingen doen waar ik plezier uit haal.
 

Ze onderging uiteindelijk een operatie waarbij een stoma werd geplaatst. Ze krijgt zogeheten parenterale voeding via een centrale lijn. Dat weerhoudt Kelly er zeker niet van om van het leven te genieten. “Ik voel me nu veel beter dan vroeger en wil graag de dingen doen waar ik plezier uit haal en mezelf in kan uitleven.”

Shoppen

Shoppen en stappen vormen geen probleem. Ook handballen, de sport waaraan Kelly al vanaf haar zesde is verslingerd, doet ze inmiddels weer volop na een onderbreking. “Meteen toen ik mijn stoma had zei ik tegen de stomaverpleegkundige dat ik zo snel mogelijk weer actief wilde sporten. Ik kan het iedereen aanraden om hem of haar te vragen om tips als je bepaalde dingen graag wilt.”

Jonge stomadrager

Kelly wil elke andere jonge (aanstaande) stomadrager graag op het hart drukken dat een stoma niet eng is. “In het begin dacht ik dat mensen het misschien raar zouden vinden of ‘m zouden zien zitten. Dat is gelukkig echt niet zo. Ik spreek ook andere stomadragers die vóór hun stoma veel buikpijn hadden en die nu net zo blij zijn dat ze daarvan zijn verlost.”

Huidirritaties

Als ervaringsdeskundige heeft Kelly inmiddels wel wat tips voor anderen die in hetzelfde schuitje zitten. “Mensen met een stoma krijgen wel eens te maken met huidirritaties, dat had ik ook in het begin.

Gelukkig heb ik nu nog zelden huidirritaties.
 

Daarom moet je als je je stoma net hebt goed uitvogelen wat het beste stomamateriaal is voor jou. Ik gebruik nu een stomadouche waarmee ik alles beter kan schoonmaken en ik niet meteen onder de douche hoef. Gelukkig heb ik nu nog zelden huidirritaties.”

Andere tips

“Daarnaast”, zo vervolgt ze, “moet je niet bang zijn voor hoe je je aankleedt. Andere mensen weten niet dat jij een stoma hebt en het valt zeker niet op. Het is belangrijk dat je iets draagt waar je je lekker in voelt. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal zwangerschapsbroeken die gewoon over de stoma heen vallen. Verder is het handig om altijd een extra zakje met stomabenodigheden mee te nemen zodat je alles overal kan verwisselen.”

Voor Kelly is haar stoma nu vanzelfsprekend. Voor haar kleine neefjes trouwens ook: “Ze zijn één en vier jaar en ik vind het superleuk om leuke dingen met hen te doen. Zij weten niet beter dan dat ik een stoma heb en vinden het de normaalste zaak van de wereld.”