Bernique Tool

Directeur Maag Lever Darm Stichting

Een goede buikgezondheid is voor velen helaas niet vanzelfsprekend”, vertelt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Geschat wordt dat 80.000 Nederlanders een chronische darmontstekingsziekte zoals de Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben.

Dagelijks overlijden veertien mensen aan de gevolgen van darmkanker. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) komt naar schatting voor bij ruim vijf tot twintig procent van de bevolking. Dit is slechts een greep uit de ongeveer tweehonderd spijsverteringsziekten.”

Impact

De spijsvertering is een prachtig en fundamenteel stelsel voor je gezondheid waarbij diverse organen betrokken zijn. Als daar iets mis mee is, heeft dat grote impact op de kwaliteit van leven. “Naast de last van de klachten en de behandeling ervaren veel patiënten een sociaal isolement”, schetst Tool.

“Er is bijvoorbeeld weinig begrip in de werkomgeving. Bij hoge nood is vaak heel snel toegang tot een toilet nodig, wat helaas niet altijd kan. Dat weerhoudt mensen met een spijsverteringsziekte ervan de deur uit te gaan. Vandaar dat wij, samen met patiëntenverenigingen, aandacht vragen voor het enorme tekort aan openbare toiletten.”

Taboe

“Er heerst ook een taboe op het onderwerp, met veel stil leed als gevolg. Wij zijn erg bezig met voeding en soms slaan wij daarin ook best een beetje door, maar over de stoelgang praten wij niet graag. We zien zelfs dat veel mensen, omdat ze zich schamen, te lang blijven doorlopen met klachten voordat zij naar de huisarts gaan. Het is echter van groot belang tijdig aan de bel te trekken.”

Naast de last van de klachten en de behandeling ervaren veel patiënten een sociaal isolement

Gezonde leefstijl

“Een maag-, alvleesklier-, lever- of darmziekte kun je nooit helemaal voorkomen. Maar door een gezonde leefstijl en door voldoende vezels te eten, kun je het risico op spijsverteringsklachten en -ziektes wel verlagen”, stelt Tool. “Het belangrijkste advies hierin is een gezond en gevarieerd vezelrijk eetpatroon, voldoende vocht innemen en voldoende bewegen. Veel mensen realiseren zich echter het belang van vezels niet. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat vijfenzeventig procent van de respondenten iedere dag opnieuw onvoldoende vezels eet.”

Vezels

Je vindt vezels terug in plantaardige producten. Met groente, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten zet je eenvoudig extra vezels op de teller. Tool: “Zo is het heel belangrijk om in plaats van wit of regulier bruin brood, voor volkoren brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst te kiezen. Deze varianten zijn vezelrijk en zorgen er al snel voor dat je de dagelijkse minimale hoeveelheid vezels, 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen, binnenkrijgt.

Met groente, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten zet je eenvoudig extra vezels op de teller.
 

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is niet eens zo heel ingewikkeld, hoewel sommige foodhypes ons dat wel doen denken. Met kleine aanpassingen in je eetpatroon kun je vaak al op een heel toegankelijke manier goed voor je lichaam en je spijsverteringsstelsel zorgen. Wij willen mensen met eenvoudige recepten, duidelijke tips en zelftests zoveel mogelijk inspireren tot een vezelrijke leefstijl.”

Onderzoek

Het is bekend dat vezels kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Ook kunnen ze het risico op darmkanker verlagen. “Gelukkig weten wij al erg veel. Maar er is zeker nog onderzoek nodig naar de impact van voeding op spijsverteringsziekten”, vertelt Tool. “Zo onderzoeken wij op dit moment de invloed van voeding op de gezondheid van mensen met darmontstekingsziekten. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of gevarieerde en onbewerkte voeding de symptomen bij deze patiënten kan verlichten.”