Bert Kuipers

Bert Kuipers
Directeur Maag Lever Darm Stichting

Veel mensen weten te weinig af van het voorkomen van maag-, darm- of leverproblemen én de impact ervan op mensen die hierdoor ziek zijn. Directeur Bert Kuipers van de Maag Lever Darm Stichting vindt aandacht voor deze problemen belangrijk. “Veel mensen weten te weinig af van het voorkomen van maag-, darm- of leverproblemen én de impact ervan op mensen die hierdoor ziek zijn. Er is onvoldoende bekend over de vele ziektes en problemen die onder maag, darm en lever vallen. Dat is ook lastig, want er bestaan meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen. Daaronder vallen veel voorkomende én zeldzame aandoeningen.

Meest voorkomende aandoeningen

De grootste groep patiënten lijdt aan het prikkelbare darm syndroom. Ook darmkanker komt steeds vaker voor, hoe eerder deze ziekte geconstateerd wordt, hoe groter de kans op genezing is. Een derde ziekte die veel voor komt is de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, ruim tachtigduizend mensen kampen hiermee. Bij leverziektes komen Hepatitis B en C veel voor. Maag, darm- en leveraandoeningen staan in de top vier van meest voorkomend en zorgen voor twaalf procent van de sterfgevallen in Nederland.

Voorlichten voor gezondere leefstijl

We weten nog te weinig over de relatie tussen voeding, beweging en gezondheid van maag, lever en darmen. Daarom richten we ons de komende jaren op meer onderzoek daarnaar. We hopen dat we meer mensen op basis van wetenschappelijke feiten kunnen voorlichten, en zo bijdragen aan een gezondere leefstijl. Lastig, want veel mensen weten het al wel, maar een gedragsverandering is niet zomaar een feit. Bewustwording is een langdurig proces, we hopen dat te bespoedigen met het naar buiten brengen van goed onderbouwde kennis.

Onderzoek naar mini-darmen en mini-levers

Een veelbelovende ontwikkeling is het wetenschappelijk onderzoek naar mini-darmen en mini-levers. Deze worden in het lab gekweekt uit stamcellen van een patiënt. Daardoor kunnen we preciezer vaststellen welke medicatie wat voor effect heeft bij een patiënt, maar dan buiten het lichaam. Zo is een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen, zonder dat de patiënt last heeft van niet werkende medicatie of nare bijwerkingen. Het onderzoek is nog in de ontwikkelfase, maar de resultaten stemmen hoopvol. Dat geldt ook voor de transplantatie van microbioom (darmflora), feitelijk is dat een transplantatie van poep waardoor een patiënt kan genezen. Dergelijke transplantaties gebeuren steeds vaker en de resultaten zijn goed.

Verwachtingen in de toekomst

In de toekomst verwacht ik veel van het maken van grote, transplanteerbare organen zoals levers en darmen door een 3D printer. Tegelijk staan er ook nu mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Het nieuwe wetsvoorstel dat actief donorschap stimuleert, helpt. Want een tekort aan donoren speelt ook bij bijvoorbeeld leveraandoeningen een grote rol.

Naar je poep kijken

Maag-, darm- en leverproblemen zijn niet altijd te voorkomen. Een goede indicator is echter de ontlasting. Er rust nog een taboe op naar je poep kijken, maar de kleur en structuur ervan kan wijzen op een aandoening. Om dat taboe een beetje te doorbreken is er een poepwijzer ontwikkeld en ik raad iedereen aan die eens door te lezen. Het kan je leven redden!”

Waar moet je op letten bij je ontlasting? www.mlds.nl/poepwijzer