Gewoon lekker eten, zonder te letten op koolhydraten en calorieën en zonder allerlei vreemde ingrediënten die vrijwel niemand kent, laat staan dat je weet waar je het kunt kopen. Dat is in het kort het geheim achter het succes van Leonie ter Veld.

Met meer dan 100.000 likes op Facebook, ruim 28.000 volgers op Instagram, tenminste 12.000 YouTube-abonnees en meer dan 10.000 views per foto op Insta Stories mag je zeker spreken van een succes. En onlangs is ook haar derde boek Toffe Tosti’s met 55 tostirecepten uitgekomen.

Passie voor eten

“Ik ben geen foodexpert en ook geen topkok. Maar ik weet wel wat lekker eten is”, legt Ter Veld uit. “En ik heb absoluut een passie voor eten. ’s Ochtends bedenk ik al wat ik ’s avonds wil eten. En daar kijk ik dan ook de hele dag naar uit. Eten moet vooral heel erg lekker zijn. En het moet niet moeilijk zijn of teveel tijd kosten om het klaar te maken. Echt, als ik het kan, dan kan iedereen het.”

Ik heb nog nooit gehoord dat iemand tosti’s niet lekker vindt

De reden dat Ter Veld dit keer koos voor tosti’s, is simpel. “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand tosti’s niet lekker vindt. En iedereen kan het maken. Je hebt twee stukken brood en daar doe je van alles tussen. Daarna alleen nog een tosti ijzer en klaar ben je. Het kost niet veel tijd en het is altijd lekker. Tenminste, ik heb heus wel eens een tosti bedacht die niet zo geslaagd was, maar die recepten staan natuurlijk niet in het boek.”

Ontstaan blog

In 2011 studeerde Ter Veld Interactieve Media. Naast haar studie en haar stage besteedde ze veel tijd aan het bedenken van lekkere en makkelijke recepten. “En omdat ik zo enthousiast was over wat er op mijn bord lag, postte ik foto’s van mijn bord op Facebook. Dat ik al snel zo’n 1.600 volgers had, vond ik fantastisch.

Kun je nagaan hoe ik me anderhalf jaar later voelde. Toen ging mijn blog, zonder aanwijsbare reden, ineens viral. In één weekend kwamen er zo’n 25.000  volgers bij en nu heb ik al meer dan 100.000 volgers.”

Toen ging mijn blog, zonder aanwijsbare reden, ineens viral.
 

Kort daarna werd Ter Veld benaderd door vier uitgeverijen met de vraag of zij niet een boek wilde publiceren. “Natuurlijk droom je daar van. Wie wil er nou geen boek met z’n eigen naam in de winkel zien liggen. Dat eerste boek daar heb ik anderhalf jaar over gedaan. Ik had geen idee hoe ik moest beginnen.

Nou, gewoon bij het begin dus. Eerst beslissen hoeveel pagina’s je boek moet hebben, dan nadenken over de inhoudsopgave en vervolgens recepten erbij zoeken en nieuwe recepten bedenken. Uiteindelijk, in oktober 2014, kwam mijn eerste boek uit. En inmiddels zijn er meer dan 10.000 van verkocht.”

Geen Foodhypes

Ter Veld heeft niets met foodhypes. “Als je zin hebt in een brownie, dan bak je een brownie en dan eet je die lekker op. Dan bedenk je niet een caloriearme variant. Dat is nooit zo lekker. Vandaar mijn passie voor tosti’s. Een vierkazentosti, een tosti met een gehaktbal, een tosti met pulled chicken, een tosti met truffel mayonaise, of gewoon een tosti met ham en kaas en als je heel avontuurlijk bent nog wat ananas.  Ik word gewoon heel blij van een tosti. En daar gaat het om.”