Wat is kefir eigenlijk precies?

“Kefir bestaat uit korrels die je kunt toevoegen aan melk of water. Ze bevatten allerlei bacteriën en andere micro-organismen, de zogenoemde probiotica. De smaak van melkkefir is een beetje zurig en doet denken aan die van yoghurt, al is kefir wat dunner.

Melkkefir kan worden gemaakt van koemelk en van geitenmelk. Wordt er rauwe melk gebruikt, dan blijven vitaminen en mineralen behouden. Maar daar moet je van houden. Ik kies zelf liever voor gepasteuriseerde melk.

Kefirkorrels mengen met water en suiker of (gedroogd) fruit levert een heerlijke limonade op die heel geschikt is voor kinderen en die bovendien weinig kost. Kefir is ook kant-en-klaar verkrijgbaar. Ik heb het altijd in huis.”

Wat zijn de voordelen?

“Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, zijn probiotica nodig voor een gezonde darmflora en is kefir dus een relatief simpele en natuurlijke oplossing als vervanging voor pillen en poeders met deze bacteriën.

Probiotica bieden bescherming tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld suiker. Kefir bevat ook vitaminen B, C, D en K en verschillende mineralen. Ook een pluspunt: tijdens het fermenteren van de kefir wordt lactose afgebroken. Daardoor kunnen veel mensen met een lactose-intolerantie wel kefir nemen.

Probiotica bieden bescherming tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld suiker.

Ik raad iedereen die van yoghurt houdt aan om geregeld voor kefir te kiezen als vervanger, al is er natuurlijk niets mis met yoghurt. Maar kefir bevat ontzettend veel goede stoffen. De darmen, ons tweede brein, zijn zo belangrijk. Zijn je darmflora in balans, dan voel je je fysiek ook beter.”

Hebben we te maken met een voedselhype of is kefir een blijvertje?

“Kefir bestaat al heel erg lang. Ik denk niet dat iedereen erop zit te wachten om het zelf te maken. Maar ik denk wel dat kefir deel gaat uit maken van ons voedingspatroon en ‘gewoon’ wordt. Quinoa was aanvankelijk ook trendy. Men dacht dat het een hype was in de superfoods, waar je overigens niet zo veel meer over hoort, maar quinoa is gebleven en tegenwoordig een heel normaal product om te eten. Ik verwacht dat het met kefir ook zo gaat.”

Heb je nog een goed recept met kefir?

“Gebruik het bijvoorbeeld als onderdeel van een smoothie, aangevuld met wat blauwe bessen, rood fruit en een banaan. Kefir geeft een tinteling op je tong en dat is voor sommige mensen even wennen. Mijn zoontje van één vindt melkkefir lekker. Mijn dochter van 12 heeft liever de watervariant. Ook hierin kan je variëren met verschillende soorten fruit en eventueel wat steviadruppels.”