Margo Peinemann
Orthomoleculair therapeut & docent bij Natura Foundation

De wetenschap bevestigt dat onze gezondheid in onze darm begint. Zit het daar niet goed, dan draaien lichaam en geest op voor de gevolgen. Eerst zijn darmklachten alleen maar ongemakkelijk. We voelen ons niet lekker, reageren slecht op bepaalde soorten eten en zijn bang hoe ons lichaam reageert in het bijzijn van anderen.

Na verloop van tijd kan het een belemmering gaan vormen; zo zijn er mensen die niet meer op visite durven, bang om voortdurend naar het toilet te moeten. De oorzaak is steevast een onevenwichtige darmflora, ofwel een dysbiose van de darm.

“Kennis over onze darmen wordt maar mondjesmaat in de praktijk benut”

Een evenwichtige darmflora is van onschatbare waarde voor onze gezondheid. Het beschermt ons tegen ziektekiemen, versterkt het immuunsysteem, helpt bij voedselvertering en zorgt voor een goede zuurgraad in de darmen. Ook reguleert onze darmflora mede de communicatie tussen ons lichaam en onze hersenen. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat problemen in onze darmen hun weerslag hebben op onze geestelijke gezondheid. Helaas wordt de kennis van nu nog maar mondjesmaat in de praktijk benut.

Wanneer de gunstige bacteriën in de minderheid zijn, ontstaat een negatieve spiraal: voedsel wordt niet goed meer verteerd en de zuurgraad wordt ongunstiger. Goede bacteriën kunnen zich nog slechter handhaven en ongunstige nemen de overhand. Het blijkt in de praktijk dat men dit moeilijk zonder hulp kan doorbreken. Begrijpelijk wel, want het is ook lastig om een verband te zien tussen de klachten waar men ‘sinds kort’ last van heeft en die darmklachten, die men vaak al nauwelijks meer opmerkt.

“Een dysbiose vraagt om professionele probiotica en een persoonlijk behandelplan”

De meesten van ons hebben wel van probiotica gehoord. Toch is het niet voldoende voor een goede darmgezondheid om even een probiotisch drankje te halen in de supermarkt of een tabletje te kauwen met één gunstige bacteriestam. Bij een dysbiose zijn professionele probiotica nodig en een persoonlijk therapieplan. De samenstelling van de darmflora is grotendeels individueel: ook qua probiotica is er dus geen one size fits all. Een professioneel therapeut kan u helpen uw darmflora weer te herstellen.

“Gezond eten blijkt toch lastiger dan men denkt”

Uiteraard speelt ook voeding een grote rol bij het handhaven en herstellen van de flora. Het gaat er daarbij om een prettige leefomgeving te creëren voor de gunstige bacteriën. De basis is hier een gezonde, gevarieerde voeding vol ongeraffineerde producten, met name groente en fruit. Dat klinkt eenvoudig, maar het blijkt dat minstens 75 procent van de bevolking daar te weinig van eet. Het is van belang dat u daarin wordt bijgestaan door een professioneel therapeut, ook voor uw motivatie.

Denkt u dat u een dysbiose heeft?

Wellicht ervaart u de problemen die ik voor u heb beschreven. Een professioneel therapeut kan u hierbij helpen. Hiervoor wil ik u graag verwijzen naar www.dekennisvan.nu. Wanneer u daar uw gegevens achterlaat, wordt u vrijblijvend door een goede therapeut benaderd.

Margo Peinemann is orthomoleculair therapeut volgens de klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Ze schrijft over gezondheid en doceert onder andere Orthomoleculaire Voedingsleer bij de Natura Foundation.