Er zijn veel verschillende erfelijke en niet erfelijke factoren die de kans op darmkanker kunnen vergroten, maar het wel of niet eten van bewerkt (en rood) vlees is een van de factoren die je écht zelf in de hand hebt.

Wat is bewerkt en rood vlees?

Bewerkt vlees is vlees dat bewerkt is om de houdbaarheid te vergroten of de smaak te verbeteren. Worst, ham, spek en hamburgers zijn een voorbeeld van bewerkt vlees. Rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees of lamsvlees, kan het risico op (darm)kanker ook vergroten. Zoals met alles draait het bij het eten van vlees om de hoeveelheid: als je het met mate eet, dan is dat prima. Sterker nog, er zitten bepaalde soorten voedingsstoffen in rood vlees die we hard nodig hebben. Maar als je meer dan vijftig gram bewerkt vlees per dag eet, verhoog je het risico op darmkanker al met achttien procent, aldus de WHO.

Een eetpatroon dat het risico op darmkanker kan verlagen

Groente en fruit blijven nummer één als het gaat om gezonde voeding. Toch is het ook hierbij van belang dat je niet teveel van het goede neemt. In fruit zitten namelijk veel suikers en in bepaalde soorten groenten nitraat. Dat laatste kan door ons lichaam worden omgezet in nitriet en, of in, het kankerverwekkende nitrosamines. Rood vlees hebben we nodig om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen en bewerkt vlees is soms gewoon heel lekker, maar vis, kip en eend zijn een stuk vriendelijker voor je lichaam. Uiteindelijk lijkt het beste advies als het gaat om voeding en het verkleinen van het risico op darmkanker, het volgende: weet wat je eet en eet met mate.