dr. Apollo Pronk

Gastro-intestinaal chirurg

“Je schamen voor het feit dat je aambeien hebt, is helemaal niet nodig”, stelt dr. Apollo Pronk, gastro-intestinaal chirurg bij het Diakonessenhuis te Utrecht. “Je schiet er bovendien niets mee op. Alleen door erover te praten kun je er ook iets aan doen of aan laten doen.

Het probleem is dat wij hier in het westen poep vies zijn gaan vinden. Zo worden wij ook opgevoed. Terwijl het natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld is. Iedereen poept en heel veel mensen hebben last van aambeien.”

Niet persen

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies. Onder dat slijmvlies zitten zwellichamen, kleine kussentjes die bestaan uit een soort sponsachtig weefsel met bloedvaatjes erin. Die kussentjes helpen de sluitspier om beter af te kunnen sluiten.

Als ons bindweefsel wat minder krachtig is, omdat wij ouder en/of zwaarder worden, of omdat vanwege zwangerschap sluitspieren soepeler worden, kunnen die zwellichamen naar buiten zakken. “Zeker als je moeite hebt met poepen en hard moet persen, ontstaan zo op den duur aambeien”, legt Pronk uit. “Het is alsof de binnenvoering van de mouw van je jas ineens naar buiten komt.”

Iedereen poept en heel veel mensen hebben last van aambeien.

Huisarts

Hoewel aambeien onschuldig zijn en doorgaans vanzelf weer verdwijnen, veroorzaken ze vaak veel irritaties. Je kunt bij de ontlasting bloed en/of slijm verliezen. Het kan pijn doen. Soms verlies je ongewild wat ontlasting of vocht. Ook kan een aambei een drukkend gevoel geven. Sommige mensen hebben bovendien last van jeuk of een branderig gevoel van de anus. “Het is niet iets dat zich laat negeren”, stelt Pronk. “En dat moet je ook zeker niet doen.

Ga als je langere tijd last hebt van aambeien naar je huisarts. Als je last hebt van bloedverlies, wacht dan niet en ga direct. Dan kan er namelijk ook iets anders aan de hand zijn. Bloedverlies bij je ontlasting kan bijvoorbeeld ook een symptoom zijn van darmkanker.”

Soepele poep

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om aambeien te voorkomen of, als je er al last van hebt, de problemen te verminderen. “Ga zodra je aandrang hebt zo snel mogelijk naar het toilet en zorg dat je ontlasting zacht is. Drink voldoende, beweeg voldoende en eet zoveel mogelijk vezelrijke voeding. Vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft.

Drink voldoende, beweeg voldoende en eet zoveel mogelijk vezelrijke voeding

Als je denkt dat je vezels tekort komt dan kun je ook vezels in de vorm van tabletten of poeders slikken als supplement. Vooral capsules met psylliumvezel zijn daarvoor geschikt. Wie last heeft van een branderig gevoel of jeuk kan ook speciale crème, zalf of zetpillen gebruiken. Ook kun je de klachten verminderen door de aambei voorzichtig weer naar binnen te duwen.”

Medische ingreep

Als de klachten heel hevig zijn of langdurig aanhouden kan de huisarts je doorverwijzen naar de specialist. “Deze specialist, vaak een gespecialiseerd chirurg, kan een heel klein elastiekje boven de aambei plaatsen aan de binnenzijde van de anus”, legt Pronk uit. “Dat elastiekje zorgt ervoor dat de aambei niet meer naar buiten kan zakken. Ook wordt de bloedtoevoer dichtgetrokken. Na een paar dagen vermindert het volume van de aambei. Het elastiekje poep je gewoon weer uit.”

Adviezen:

  • Zorg voor zachte ontlasting
  • Drink 1,5 – 2 liter per dag
  • Beweeg tenminste een half uur per dag
  • Eet vezelrijk
  • Ga naar de huisarts bij bloedverlies, veel pijn of zwelling