Richard Dekhuijzen
Longspecialist Radboudumc

Professor Dr. Richard Dekhuijzen, werkzaam bij het Radboudumc, is gespecialiseerd in  longaandoeningen, zoals astma en COPD en inhalatietechnologie. Daarnaast verricht hij veel werk voor de Long Alliantie en het Longfonds.

De hoogleraar is positief over de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek over de werking van Echinacea. “Het is een goede start om op deze manier bewijs te verzamelen voor een vervolgonderzoek.

De volgende stap is om te kijken wat de resultaten betekenen voor mensen in real life. Dat de resultaten in lijn zijn met eerder onderzoek is positief.

Bij een meta- analyse placebo gecontroleerd onderzoek zie je ook een gunstig effect bij gezonde mensen, die gedurende drie á vier maanden dagelijks Echinacea in hebben genomen: zij hadden minder virusinfecties en de ontstekingsreactie werd met 50 procent gereduceerd.

Daardoor kregen zij ook minder last van complicaties zoals keel-, long- en oorontsteking. Bij de subgroep bestaande uit rokers, ouderen en mensen die veel last hebben van stress, was het effect zelfs groter. “

 COPD en astma

Dekhuijzen vindt deze uitkomst niet zo verwonderlijk. “Iedereen kan een virus krijgen, maar mensen met minder afweer zijn daar nog gevoeliger voor.

Bovendien is een zwak immuunsysteem een voedingsbodem voor bacteriën, die weer allerlei ellendige complicaties kunnen veroorzaken.

Kortom, er is bij hen ook meer ruimte voor verbetering. Vanuit mijn vakgebied ben ik ook zeer geïnteresseerd in de effecten van Echinacea bij patiënten met COPD en astma.

Ik heb goede hoop gezien de resultaten tot dusver, maar er is meer onderzoek nodig. Ik heb mij laten informeren dat er vooralsnog alleen klinisch onderzoek wordt verricht op dit gebied door het weefsel van COPD-patiënten te onderzoeken.”

“R” in de maand

Het Echinacea preparaat dat te koop is bij de apotheek en drogist blijkt het meest gunstige effect op te leveren bij het blokkeren en afremmen van ontstekingsreacties.

Dit in tegenstelling tot de geperste sappen. Het geneeskrachtige plantenextract is redelijk geprijsd en er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen.

“Ik zou zeker mensen aanraden die vaak last hebben van virale infecties om het te gebruiken als de “R” in de maand zit”

Ook kan het worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen. Dekhuijzen verwacht dat de onderzoeksresultaten in combinatie met deze eigenschappen ervoor zal zorgen dat huisartsen bewuster worden dat Echinacea de noodzaak voor antibiotica verkleint en een goed alternatief kan zijn.

“Ik zou zeker mensen aanraden die vaak last hebben van virale infecties om het te gebruiken als de “R” in de maand zit.

Wel is het handig om voor jezelf bij te houden hoe je die maanden door bent gekomen. Had je minder last van luchtweginfecties, en zijn die anders verlopen? Was je bijvoorbeeld eerder hersteld?

Met behulpt van  de antwoorden op deze vragen, krijgen wij een nog duidelijker beeld wat Echinacea voor effect heeft op mensen die vaak last hebben van virale infecties.”