Philip Kielman
Apotheker


Eén op de vier Nederlanders heeft last van allergieën, waaronder vaak hooikoorts. Philip Kielman heeft er in zijn werk als apotheker veel mee te maken.

“Hooikoorts is een allergische reactie op pollen die via de luchtwegen het lichaam binnenkomen.

Dit leidt tot niesbuien, een verstopte- of loopneus, maar ook tranende ogen en huiduitslag. Soms voelen mensen zich ook echt ziek van de hooikoorts.”


 

 

Overreactie van het immuunsysteem

Bij een hooikoortsaanval reageert het immuunsysteem ten onrechte alsof het wordt aangevallen door een virus of bacterie. Philip Kielman: “Feitelijk is hooikoorts een foutje van ons lichaam.

Het is een overreactie van het immuunsysteem. Hoewel het geen nut heeft, wordt er wel een heel netwerk in het lichaam aangejaagd.”

Pollenkalender

Het tegengaan van hooikoorts begint volgens Philip Kielman met het voorkomen dat slijmvliezen in aanraking komen met allergenen zoals pollen.

''De pollenkalender geeft inzicht waarneer je extra moet opletten''

“Vooral op een droge dag met veel wind is het voor mensen met hooikoorts beter om binnen te blijven. Houd ook die pollenkalender goed in de gaten. Hierin staan de bloeitijden van bomen, planten en grassen. Zo weet je wanneer je extra moet opletten.”

Natuurlijke anti allergie spray

Er is een 100% natuurlijke anti allergie spray op de markt die voorkomt dat pollen de slijmvliezen kunnen binnendringen. Apotheker Philip Kielman is hier zeer over te spreken: “Het middel heet Noviral en is écht het ei van Columbus.

Het zorgt er namelijk voor dat zich een mooie beschermlaag vormt in de neus, zodat pollen en andere allergenen geen kans meer krijgen. Heel eenvoudig, maar zeer doeltreffend en het werkt ook bij huisstofmijt- en dierenallergie.”

Geneesmiddelen tegen hooikoorts

Eenmaal blootgesteld aan pollen en hun allergische uitwerking zoeken mensen hun heil vaak in geneesmiddelen zoals antihistaminica of corticosteroïden. “Deze kunnen als tablet of in de vorm van een neusspray of oogdruppel worden toegediend.

''Mensen komen vaak te laat achter hun allergie''

Nadelen zijn dat ze worden toegepast als het kwaad al is geschied en vaak vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Ook zijn de middelen niet altijd geschikt voor jonge kinderen en zwangere vrouwen”, aldus Philip Kielman.

Eerste keuze

Wat apotheker Philip Kielman betreft is Noviral de eerste keuze. “Tachtig tot negentig procent van de mensen die ik erover spreek ervaren een wereld van verschil. Bovendien is het een natuurlijk middel zonder bijwerkingen en contra-indicaties. Eigenlijk zou ik bij hooikoorts gewoon aanraden altijd eerst Noviral te proberen.”