Tea Ritsma
Astma-patiënte

Voor acute problemen heeft ze twee andere ‘puffers’ en een vernevelaar. “Ik moet aardig wat meeslepen als ik langere tijd niet thuis ben”, vertelt ze. “Maar ik ben heel trouw met innemen en let er op dat ik op de goede manier inhaleer.”

De medicatie die Tea dagelijks inneemt bestaat uit een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijder. Daarnaast heeft ze altijd een snelwerkende luchtwegverwijder bij de hand, voor momenten waarop ze bijvoorbeeld veel last heeft van haar allergieën voor huisstofmijt en honden. Houden de aanvallen lange tijd aan, dan kan ze als extra hulpmiddel tweemaal daags een vierde medicijn innemen - ‘een soort kuurtje’ - of medicatie vernevelen met een wat groter apparaat.

Goed geïnformeerd

“De inhalatoren zijn niet heel ingewikkeld in het gebruik”, vertelt ze desgevraagd. “Voor de dagelijkse medicatie, de zogeheten dosis-aërosol, gebruik ik een inhalator met een voorzetkamer. Voor de snelwerkende luchtwegverwijder heb ik een compact puffertje. Over de werking van de inhalatoren en over hoe je de medicatie moet innemen, ben ik van begin af aan heel goed geïnformeerd door de longverpleegkundige van het ziekenhuis, en ook een enkele keer door mijn apotheker. Belangrijk is een goede houding, goed inademen en je adem lang genoeg inhouden.”  

Heel veel tijd kost het inhaleren niet, licht Tea toe. “Ik ben ‘s ochtends  en ‘s avonds een minuut of vijf bezig. Je moet wel elke week de voorzetkamer goed schoonmaken. De vernevelaar is een ander verhaal, als ik die erbij gebruik kan het in totaal wel dertig minuten duren. Maar dat hoeft dus niet dagelijks.”

Davos (Zwitserland)

Tijdens een verblijf in een Nederlandse astmakliniek in Zwitserland, afgelopen winter, kreeg Tea bij de regelmatige controles te horen dat ze de medicatie correct inneemt. “Mijn longverpleegkundige doet ook regelmatig zo’n check. Inhaleer je goed? Zit je goed? Houd je je hoofd goed? Zo’n controle hoort er bij en ik vind het ook wel prettig. Het voorkomt dat er na verloop van tijd toch foutjes insluipen.”                      

Dosis-teller

“In Davos heb ik gemerkt dat niet iedereen een longverpleegkundige heeft, en dus ook niet altijd een goede instructie en regelmatige controles krijgt. Bij het innemen van medicatie met een inhalator komt het best nauw. Ik denk dat je veel dingen fout kunt doen. Wat er nog aan inhalatoren verbeterd kan worden? Op de aërosol-spray kun je niet zien hoeveel doses je gebruikt hebt.

Daardoor loop je het risico dat het busje leeg is en je ongemerkt geen medicatie binnenkrijgt. Ik heb er zelf wel een oplossing voor gevonden: ik houd het op mijn smartphone bij, zodat ik tijdig de aërosol vervang. Maar het zou enorm helpen als er net als bij de compacte inhalator een teller op zit.”