Gert-Jan Braunstahl
Longarts in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam

Hooikoorts geeft klachten als jeukende en/of tranende ogen, niezen of een loopneus. Maar liefst één op de vijf mensen heeft daar in meer of mindere mate last van. De ernst van de klachten verschilt per persoon, vertelt dr. Braunstahl. “Sommigen hebben alleen af en toe last, maar bij anderen is het zo erg dat zij vrijwel niet meer naar buiten kunnen. Het hangt ook af van de temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid wind en neerslag. Door de klachten kan benauwdheid ontstaan, kunnen mensen slechter slapen, zich moeilijker concentreren en minder goed functioneren in het dagelijks leven. De impact van hooikoorts kan dan ook groot zijn.”

Sluimerend vuurtje

Hooikoorts is een complex geheel van erfelijke aanleg, allerlei processen in het lichaam en prikkels van buitenaf. Die lichamelijke factoren zijn als het ware een sluimerend vuurtje, dat bij bepaalde prikkels kan worden aangewakkerd wat leidt tot de klachten.

Hoewel al veel bekend is over het ontstaan van hooikoorts, wordt er nog steeds onderzoek naar gedaan. Dat richt zich vooral op de behandeling van hooikoorts, waaraan volgens dr. Braunstahl nog wel verbetering mogelijk is. “Behandeling is veelal gericht op de bestaande klachten. Maar daarmee loop je eigenlijk achter de feiten aan.”

Behandeling

De gevoeligheid voor allergische prikkels kan worden verminderd met immunotherapie. Dit bestaat al heel lang maar is nooit op grote schaal toegepast, vertelt dr. Braunstahl. “Dat komt doordat het een therapie is die enkele jaren kan duren en veel doorzettingsvermogen vraagt van de patiënt. Het is ook een vrij dure therapie. Dat maakt het minder populair dan de middeltjes die gewoon bij de drogist te koop zijn. Daar staat tegenover dat met immunotherapie de klachten minder heftig worden. Dat betekent dat de patiënt uiteindelijk minder medicijnen nodig heeft tegen de hooikoorts.”