Erwin Mooij, 53 jaar, was begin twintig toen hij last kreeg van hooikoortsklachten. “Ik heb een lange voorgeschiedenis. Het begon relatief onschuldig maar ik kreeg langzamerhand steeds meer en steeds vaker last van klachten.

Dat ging verder dan alleen een benauwd gevoel. Ik had een kriebel in mijn neus, irritaties aan mijn luchtwegen en mijn ogen brandden en traanden.

Vanwege die benauwdheid sliep ik slecht en daardoor was ik overdag voortdurend vermoeid. Als je vermoeid bent, kun je minder doen dan je graag wilt. Je hebt ook minder weerstand.

Bijkomend probleem was dat de klachten zich niet beperkten tot alleen de zomermaanden, ik had ook in het voorjaar last. Zelfs ’s winters, als de oostenwind zand meebracht vanuit de toendra’s in Rusland, waardoor er soms zo’n rode waas ligt over auto’s, verergerden de klachten ook.”

Zelfmedicatie

In eerste instantie probeerde Mooij medicijnen die verkrijgbaar zijn bij de drogist en de apotheek. “Ik heb ongetwijfeld alle verschillende varianten pufjes, sprays en pillen geprobeerd die je bij de drogist kunt vinden. Omdat die niet voldoende en soms helemaal niet hielpen, ben ik zelfs naar een acupuncturist gegaan.

Hoewel ik na die behandelingen wel iets beter ging slapen, hielp ook dat niet tegen de benauwdheid, irritatie en tranende ogen.

Vandaar dat ik uiteindelijk, toen er al heel wat jaren waren verstreken, naar de huisarts ben gegaan in de hoop dat hij mij verder zou kunnen helpen.”

Je moet ermee leren leven

De huisarts schreef medicijnen voor die volgens de richtlijnen bij deze diagnose de meeste kans boden op verlichting van de klachten. “Jaar na jaar heb ik allerlei verschillende medicijnen gebruikt. De resultaten waren wisselend.

Soms merkte ik nauwelijks iets, soms ging het een stukje beter en was er sprake van merkbare verlichting. Maar het was nooit zo dat ik dacht ‘dit is het’. Mijn ogen bleven tranen, mijn neus bleef kriebelen en de benauwdheid verdween evenmin.

''Soms merkte ik nauwelijks iets, soms ging het een stukje beter en was er sprake van merkbare verlichting''

Natuurlijk had ik in die jaren regelmatig overleg met mijn huisarts. Als ik dan ter sprake bracht dat die klachten maar bleven voortduren en met het ouder worden zelfs erger werden, dan zei hij dat ik er maar mee moest leren leven. Hij had nu ook zo ongeveer alles geprobeerd wat hij kon bedenken.


Om me toch nog op te beuren zei hij uiteindelijk dat allergische klachten vaak verminderen en soms zelfs verdwijnen als je tegen de zestig loopt. Nou, dat is niet bepaald een hoopgevende mededeling als je zelf tegen de veertig loopt. Uiteindelijk heb ik me bij zijn oordeel neergelegd. Kennelijk was er niets aan te doen.”

Doorverwijzen naar specialist

Uiteindelijk kreeg Mooij een andere huisarts. “Deze huisarts was een stuk jonger, gaf les aan de universiteit en was op de hoogte van allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hooikoortsklachten.

Hij was verbaasd dat ik al zo lang rondliep met mijn klachten en verwees me door naar dr. Hans de Groot, allergoloog van het Delfts Allergie Centrum van het Reinier de Graaf Gasthuis.

Zo kwam ik, ruim vijfentwintig jaar nadat ik voor het eerst hooikoortsklachten had, voor het eerst terecht bij een specialist.

Dr. de Groot heeft met behulp van onder meer een huid- en een bloedtest uitgezocht voor welke stoffen ik allergisch was en wat de behandelmogelijkheden waren.”

Behandelmogelijkheden

Bij behandeling van hooikoortsklachten zijn er diverse mogelijkheden. “Je kunt beginnen met saneren”, legt de Groot uit. “Dat is het zoveel als mogelijk vermijden van contact met boom- en graspollen.

In de praktijk is dat natuurlijk niet doenlijk. Dan zou je gedurende het seizoen de hele dag binnen moeten blijven en ramen en deuren gesloten moeten houden.

''Toch kun je wel maatregelen nemen om je huis zoveel mogelijk pollenvrij te houden''

Toch kun je wel maatregelen nemen om je huis zoveel mogelijk pollenvrij te houden.” Een tweede optie is het bestrijden van symptomen met bijvoorbeeld cromonen, steroïden en antihistaminica. “Bij een allergische reactie komt er histamine vrij in je lichaam.

Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de hooikoortsklachten. Met behulp van medicijnen kun je de werking van histamine blokkeren waardoor de klachten afnemen.”

De derde optie is het inzetten van allergie immunotherapie. “Bij deze behandeling word je gedurende een bepaalde periode steeds weer blootgesteld aan de stof waarvoor je allergisch bent. Op den duur zal het immuunsysteem dan minder of niet meer reageren op die stof waardoor je minder of geen last meer hebt van je allergie.”

Individuele keuzes

Welke behandeling of combinatie daarvan het meest geschikt is, hangt af van de persoonlijke omstandigheden. “Hoe ernstig zijn de klachten. Ben je allergisch voor meer stoffen dan alleen boom- en graspollen.

Welke mogelijke bijwerkingen zijn voor jou acceptabel. Wat ben je bereid te doen om van de klachten af te komen. Al die zaken spelen mee bij het, samen met de arts, kiezen voor de voor jou beste behandeling. Die keuze verschilt van persoon tot persoon.”