Arie Den Hartog

Expert binnenklimaat

"Met het juiste inzicht kan je hier eenvoudig zelf iets aan doen,” stelt Arie den Hartog, onafhankelijk expert binnenklimaat. Een pannenkoek bakken, de open haard aansteken of slapen met het raam dicht, dat klinkt allemaal niet bijzonder ongezond.

Toch kan het allemaal een negatief effect hebben op het binnenklimaat, de luchtkwaliteit in een binnenruimte. Maar wat voor gevolgen heeft een slecht binnenklimaat? En wanneer is de luchtkwaliteit niet goed? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: wat kan daar aan gedaan worden?

Met dit soort vragen houdt Arie den Hartog, CEO van AirTeq, zich dagelijks bezig. “Wij zijn een onderneming die luchtkwaliteit onafhankelijk meet en onderzoekt: is het goed, of niet? En zo niet, hoe kan je de luchtkwaliteit met zo min mogelijk financiële middelen weer goed maken? Dat doen we onder meer voor overheidsinstellingen, bedrijven en voor scholen en kinderdagverblijven.”

We spenderen veel tijd binnenshuis, wel 80 a 90 procent. De kwaliteit van het binnenklimaat is daarom bepalend voor onze gezondheid. Het allergrootste voordeel van een goede luchtkwaliteit is volgens Den Hartog betere prestaties en minder ziekte: “Dat is bewezen met wetenschappelijk onderzoek.

Een hoge C02-waarde doet heel veel met je cognitieve prestaties.

Een hoge C02-waarde doet heel veel met je cognitieve prestaties. Toch zijn veel mensen zich hier nog niet van bewust. Als wij bij bedrijven komen dan is dat vaak omdat mensen al klachten hebben: hoofdpijn, branderige ogen of een vervelend gevoel op de borst.” AirTeq meet dan vervolgens bij alle ruimtes hoeveel frisse lucht er binnenkomt en dat spiegelen ze aan de normering: wat zit er, wat hoort er te zitten en wat zou je moeten wijzigen om te voldoen?

Den Hartog: “Soms zijn oplossende maatregelen van technische aard - bij een onvoldoende luchtventilatieinstallatie bijvoorbeeld - en soms is het een gedragswijziging - vaker een raam moeten open zetten of een raamrooster gebruiken.

Makkelijk meten en aanpassen

Volgens Den Hartog kan je met een kleine gedragshandeling al een groot verschil maken en een verbetering van 20 a 30 procent doorvoeren op het binnenklimaat. Toch merkte hij dat veel mensen zich niet realiseren wat de invloed is van hun eigen gedrag op het binnenklimaat is. “Mensen zijn zich niet helemaal bewust van het binnenklimaat omdat het niet zichtbaar is.

Dus vroegen we ons af hoe we het zichtbaar konden maken.” De oplossing bleek een sensor gekoppeld aan het AirCheq-Platform. Den Hartog: “De Netatmo Healthy Home Coach is een fraai vormgegeven meetapparaat dat de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur monitort via een handige app en die is aangesloten op ons AirCheq-Platform. Zo kunnen mensen direct zien wat ze kunnen veranderen en krijgen ze meteen inzicht in de resultaten van hun aanpassing in de binnenruimte. Zo maken we het voor mensen echt tastbaar en inzichtelijk.”

Volgens Den Hartog is het allemaal geen hogere wiskunde, maar “De AirCheq geeft helder en eenvoudig advies.” Zo kan hoofdpijn bijvoorbeeld te maken hebben met te weinig ventilatie. En met genoeg zuurstof in de slaapkamer slaap je beter en word je uitgeruster wakker. En mensen met astma hebben baat bij een juiste temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte.

Juist voor hen

Den Hartog meet ook met regelmaat het binnenklimaat van scholen en kinderdagverblijven. Den Hartog: “Juist in dat soort ruimtes is de luchtkwaliteit heel belangrijk. We hebben onlangs voor een kinderdagverblijf  in Utrecht het binnenklimaat in kaart gebracht met slimme Netatmo-sensoren.

Daaruit bleek dat naast het slechte binnenklimaat ook de verwarming buiten openingstijden brandde, bijna 24 uur per dag! Vervolgens hebben wij de slimme sensoren gekoppeld aan het AirCheq-platform.

Aan het platform is ook de slimme meter te koppelen. Hierdoor worden de onnodige energiekosten die ze buiten de openingstijden maakten, vertaald naar harde euro’s. Via het AirCheq platform is het ook mogelijk om de slimme Netatmo - thermostaat te bedienen, waardoor de verwarming centraal en op afstand geregeld kan worden.”

Uiteindelijk zijn de energiekosten van het kinderdagverblijf met 32 procent gedaald. En niet geheel onbelangrijk: het binnenklimaat is ook verbeterd voor die kleintjes. Den Hartog: “Juist voor de kinderen in de groei is een gezond binnenklimaat zo belangrijk.”

AirCheq platform

Het AirCheq platform is een uniek platform waar inzicht en besparen samen komen.  Het maakt je (werk)omgeving en welzijn meetbaar en begrijpelijk. Met ons platform creëren we met bedrijven de beste (werk)omgeving voor productieve en gezonde medewerkers.

Aan dit platform kunnen een groot aantal verschillende sensoren worden gekoppeld, maar ook de gegevens van je slimme meter en thermostaat kunnen eenvoudig gekoppeld worden. Zo heb je real time inzicht, maar kan je er ook direct wat aan doen. Onze klanten besparen op deze manier niet alleen geld, maar ook tonnen Co2!