Paul Bresser & Marcel Suderée
Longarts OLVG Amsterdam & EHealth Specialist

 

“Veel COPD patiënten die bij ons onder controle staan, gaan pas naar de huisarts of specialist als het goed mis is”, weet dr. Paul Bresser, longarts bij het OLVG in Amsterdam. “Soms gaat het dan al zo slecht dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is.”

Omgekeerd komen er patiënten op het spreekuur, omdat ze maanden van te voren al een afspraak hebben gemaakt, terwijl ze geen klachten hebben.

“Achteraf blijkt dat bezoek dan vaak onnodig te zijn. Ik had mijn tijd beter kunnen gebruiken om patiënten te helpen die op dat moment juist wel zorg nodig hadden.”

 

 

Zorg bieden als het echt nodig is

“Als je zorg kunt bieden op het moment dat het echt nodig is, kun je als dokter veel meer betekenen voor je patiënt”, stelt eHealth specialist Marcel Suderée. “Er zijn mogelijkheden om vast te stellen wanneer wel of juist geen extra zorg nodig is.

Bijvoorbeeld door mensen de mogelijkheid te bieden zelf hun gezondheid te beoordelen. Een eCoach maakt dat nu mogelijk.”

Minder ziekenhuisopnamen

Patiënten kunnen door het invullen van een vragenlijst aangeven hoe het met hen gaat. Als het goed gaat, zullen zij die lijst minder vaak invullen.

Wie juist meer benauwd of vaker en sneller moe is, kan de vragen zelfs dagelijks beantwoorden. “Via speciale software kunnen artsen en verpleegkundigen de antwoorden volgen.

Paul Bresser: “Met eCoach wordt de patiënt volwaardig lid van zijn eigen behandelteam”

Zo kunnen zij zien of het goed of minder goed gaat”, legt Bresser uit. “Als blijkt dat er steeds meer gezondheidsproblemen ontstaan, neemt de dokter contact op met de patiënt om te bespreken wat er kan worden gedaan om de gezondheid te ondersteunen.

Daarbij kun je denken aan een aanpassing van de medicijnen. En als het nodig is, kan gelijk een afspraak worden gemaakt.

Zo kun je als dokter direct ingrijpen op het moment dat het echt nodig is.” Die gerichte aanpak biedt duidelijke voordelen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zo het aantal ziekenhuisopnamen met ruim een derde kan worden teruggebracht.

Meer regie bij de patiënt

“Je kunt nog veel meer met eHealth”, vertelt Suderée. “Voor mensen met COPD  is het heel belangrijk meer te weten over hun ziekte. Wat kun je bijvoorbeeld zelf doen om te voorkomen dat problemen ontstaan of verergeren.

Marcel Suderée: “Minder ziekenhuisopnames en een hogere patiënttevredenheid. Dat is natuurlijk een perfecte combinatie”

De eCoach heeft kennismodules waarmee je zelf aan de slag kunt.” Patiënten krijgen met deze eCoach de regie over hun leven. “Ze worden op deze manier een volwaardig lid van hun eigen behandelteam”, stelt Bresser. “Dit geeft hen de mogelijkheid positieve invloed uit te oefenen op hun gezondheid.”

“Je brengt bovendien de zorg vanuit de wachtkamer van de dokter naar de huiskamer van de patiënt”, vervolgt Suderée. “Dat is een veel prettiger omgeving.”

Samenwerking huisartsen en specialisten

In Amsterdam is een proef gestart waarbij het OLVG samenwerkt met tien huisartspraktijken. “Huisartsen zien de patiënten soms vaker dan de longarts”, vertelt Bresser.

“Door ook hen te laten meekijken met de antwoorden die patiënten geven op de vragenlijsten kunnen wij gezamenlijk betere zorg en zorg op maat bieden.”