Gevraagd naar de meest memorabele gast van 3FM Serious Request in Breda klinkt het meteen in koor: “Tijn!” Logisch misschien ook. De jongen zette een gigantische trend door geld in te zamelen met het nagels lakken van vrouwen én mannen.

Al is hij één van de vele mensen die een bijzondere inspanning leverden voor de jaarlijkse actie. “Het was een verzamelpunt van mooie verhalen”, noemt dj Frank van der Lende zijn glazen overnachtingsadres dan ook.

Het was zijn eerste keer in het Glazen Huis. Samen met collega Domien Verschuuren vestigde hij de aandacht op jonge slachtoffers van longontsteking. In landen zoals Ivoorkust overlijden kinderen hier nog op grote schaal aan. Wereldwijd gebeurt dat elke 35 seconden; jaarlijks komt dat neer op meer dan 900.000 sterfgevallen.

Kippenvel

“Het is met recht een stille ramp, zoals meestal geldt voor de thema’s van 3FM Serious Request. En dat terwijl het helemaal niet hoeft.

''Ik krijg nog steeds kippenvel als ik denk aan dat grote plein in Breda''

Als er meer bekend wordt over deze ziekte kan de diagnose eerder worden gesteld. Betere hygiëne en bijvoorbeeld schoon drinkwater kunnen longontsteking helpen voorkomen. Dat zo veel mensen op ons afkwamen omdat ze wilden helpen zorgde voor verbroedering.

Ik krijg nog steeds kippenvel als ik denk aan dat grote plein in Breda, vol met mensen die cheques boven hun hoofd hielden”, zegt Domien.

Bekijk het memorabele moment van Domien en Frank.

Misverstanden

Op het verblijf in het Glazen Huis bereidden de twee zich voor door te lezen en docu’s te kijken over het onderwerp. Vooraf wisten de dj’s niet veel van longziekten af en al zeker niet dat longontsteking nog zo veel dodelijke slachtoffers eist.

Ook sommige Nederlandse artsen, zo vertelt Domien, herkennen longontsteking niet vanwege de diversiteit aan symptomen.

“In landen als Ivoorkust bestaan daarnaast misverstanden. Er zijn medicijnmannen die benauwde kinderen inwrijven met boomschors en ze inzwachtelen met doeken, wat hun toestand er niet beter op maakt.

Ook geloven mensen dat zwangere vrouwen die de vis met de naam Djeke eten een kind baren dat de ziekte Djeke onder de leden heeft. Dat is longontsteking, al noemen zij dat dus niet zo.”

8,7 miljoen

De laatste editie van 3FM Serious Request bracht tot nu toe zo’n 8,7 miljoen euro op. Op een speciale verantwoordingsdag later dit jaar, waarop Domien en Frank iedereen bedanken, wordt duidelijk waaraan de opbrengst precies wordt besteed.

Aangezien het doel vrij concreet is, zijn dat volgens Frank en Domien naar verwachting heel praktische middelen.

“Voor vier euro red je een leven”

Frank: “Veel mensen koken binnenshuis op kolen met nauwelijks afzuiging en ventilatie, dat is natuurlijk heel slecht voor de longen. Een schoner kooktoestel kost maar 15 euro. Een vervoersmiddel naar het ziekenhuis heb je voor 200 euro.

Schoon drinkwater draagt ook bij aan het voorkomen van longontsteking. De aanleg van een waterput bedraagt 2200 euro. Maar een leven redden kan ook al voor minder. Een antibioticakuur waarmee de longontsteking verdwijnt kost vier euro.”

Slapen met Rutte

Tot de vele bezoekers van het Glazen Huis behoorde ook minister-president Mark Rutte. Domien vond dat best bijzonder. “Het bleek een heel aaibare man te zijn die heel veel van muziek houdt. Ook hij overnachtte, zoals sommige andere gasten, met mij in het stapelbed.”

''Het mooie is dat er veel aandacht was voor serieuze thema’s, maar net zo goed voor lol''

Voor Frank was zijn eerste keer in het Glazen Huis wel wennen. “Van dat tikken op de ramen bleef ik schrikken. Maar het was echt een fantastische tijd. Niet normaal hoe veel mensen er langs kwamen om te helpen. Het mooie is dat er veel aandacht was voor serieuze thema’s, maar net zo goed voor lol.


”Vijf highlights van Domien en Frank

  1.  “Tijn, die met nagels lakken enorm veel geld wist op te halen. Zelfs Geert Wilders liep met nagellak rond.”
  2. “Het bezoekje van Mark Rutte.”
  3. “Dat er zo veel mensen op ons af kwamen.”
  4. “Iedereen wilde dat Frank zijn haar zou afknippen maar één meisje deed het echt. Ze stopte haar vlecht door onze brievenbus en Frank knipte die af.”
  5. “Dj Hardwell sloot ons op en zette met een set vervolgens het hele plein op z’n kop.”

Luisteren naar Domien en Frank

Domien is elke werkdag te horen op 3FM van 6 tot 9 uur. Frank hoor je op 3FM op elke werkdag van 16 tot 18 uur, en op vrijdag tot 19 uur met Sander Hoogendoorn.