Karen de Leest
Apotheker

Schade

“Wie na het gebruik van een inhalator zijn mond niet spoelt heeft een grotere kans op schimmels en tandbederf. Dat is natuurlijk al vervelend. Erger wordt het, als het lichaam door verkeerd gebruik de geneesmiddelen uit de inhalator niet of niet voldoende binnenkrijgt. Het kan gaan om medicatie die de luchtwegen verwijdt.

Inhaleert iemand die niet goed, dan raakt hij of zij sneller benauwd. Soms is het de bedoeling dat medicijnen uit het apparaatje ontstekingen in de longen remmen. Bij onjuist gebruik gaan er soms wel weken overheen voordat het medicijntekort wordt opgemerkt en kan er op den duur schade ontstaan”, zegt apotheker Karen de Leest.

Fouten

Op de werkvloer komt ze regelmatig mensen tegen die hun inhalator niet goed gebruiken. Dom is dat niet. Niet alleen de soorten inhalators maar ook de gebruikswijzen variëren nogal. Omdat er vaak verschillende handelingen zijn vereist liggen vergissingen op de loer.

“Vaak fouten bij inhaleren”

Veelgemaakte fouten zijn het niet in de juiste houding (rechtop!) zitten bij inhalatie, een verkeerde volgorde in het gebruik en het apparaatje niet schudden terwijl dat wel zou moeten.

Bij sommige inhalators moeten er voor het eerste gebruik of als deze een tijd niet is gebruikt enkele “pufjes” worden gespoten voor het inhaleren, of is het ondersteboven houden van het apparaatje niet bevorderlijk voor de werking.

Volg de instructies

De Leest pleit voor (periodieke) inhalatie-instructies. Hierbij demonstreert de huisarts, longarts- of verpleegkundige of apotheker het gebruik van de inhalator. “Wanneer iemand zijn inhalator bij de apotheek komt ophalen nemen we diegene even mee naar een aparte ruimte voor een instructie van de juiste gebruikswijze.

“Onjuist gebruik kan schade aanrichten”

Daarna moet diegene het zelf proberen en controleren we of dat goed gaat. Een verkeerd gebruik kan er daarna weer insluipen.

 

Zo zijn er mensen die uit schaamte toch krom gaan zitten waardoor de medicatie niet goed in de longen terechtkomt. Anderen plaatsen nooit het spuitbusje dat soms in het apparaatje hoort. Ik kom van alles tegen.”

Instructie online

Meer mensen met COPD of astma moeten daarom volgens haar ook ná die eerste keer hun inhalatorgebruik opfrissen met een demonstratie. De huisartsen in het gezondheidscentrum waar ze werkt willen dat alle chronische patiënten elk jaar hun gebruikswijze laten controleren, ongeacht waar.

Vanwege de risico’s probeert De Leest ook andere apotheekbezoekers met een inhalator hiertoe aan te zetten.

Zelf thuis iets ondernemen kan ook, vervolgt ze. “Er staan verschillende instructiefilmpjes online waarmee je kunt toetsen of je het goed doet. Via deze link (http://www.apotheek.nl/instructies/inhalatie-instructies) vind je er enkele. Extra uitleg is zeker geen overbodige luxe. Heel veel mensen zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze hun inhalator verkeerd gebruiken.”