Al in 1979 concludeerde de Wereldgezondheidsraad dat acupunctuur helpt bij diverse longklachten, zoals astma, bronchitis en hooikoorts. Maar er is meer: acupunctuur verbetert de levenskwaliteit en ook andere klachten waar longpatiënten last van hebben. Denk aan slapeloosheid en vermoeidheid. Daarnaast versterkt acupunctuur uw weerstand, waardoor uw klachten minder intens zijn.

Wat doet acupunctuur dan precies?

De luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem, omdat ze direct in contact staan met de buitenwereld. Als het afweersysteem niet goed werkt, worden we gevoeliger voor infecties, hooikoorts, enzovoort. Bij ademhalingsproblemen versterkt een acupunctuurbehandeling uw afweersysteem en zorgt het voor ontspanning in uw luchtwegen en borstkas. Diverse acupunctuurpunten maken stoffen vrij die ontstekingen afremmen en de slijmproductie verminderen.

Direct minder benauwd.

Bij klachten zoals hyperventilatie en kortademigheid, zorgt acupunctuur ervoor dat het ritme van de ademhaling weer rustiger en dieper wordt. Klachten nemen af of kunnen zelfs verdwijnen. Acupunctuur kan ook als aanvullende therapie worden ingezet bij benauwdheidsklachten, wanneer de patiënt een reguliere behandeling ondergaat.

Dat gebeurde bij mevrouw E. uit Friesland. Ze vertelt over haar eerste acupunctuurbehandeling: “Ik bleef erg benauwd, ook al werd mijn longontsteking behandeld met antibiotica. De acupuncturist stak een naaldje in mijn hand. Tot mijn verbazing kon ik meteen makkelijker ademen. Het leek wel alsof mijn longen zakten en ik daardoor meer lucht kreeg.”

Minder prikkende ogen en niezen

Bij hooikoorts kan acupunctuur ervoor zorgen dat het prikken van de ogen en het niezen aanzienlijk minder worden. Wanneer er voor het pollenseizoen preventief met acupunctuur wordt gestart, werkt het afweermechanisme in het voorjaar optimaal en nemen de klachten af of kunnen zelfs helemaal verdwijnen. Tijdens het seizoen kan er gekozen worden voor een nabehandeling.

Meer weten of geholpen worden met een klacht?

Kijk dan op www.acupunctuur.nl. Hier is alle informatie van de NVA te vinden, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. Zij staat garant voor zeer goed opgeleide acupuncturisten en zo weet u zeker dat u in betrouwbare handen bent.