1. Roken is ieders vrije keuze.

Pauline: “De keuze om te gaan roken valt bij veel mensen zo rond hun 14e. Roken is verslavend, gemiddeld al binnen zo’n vier weken. En dan is er geen vrije keuze meer bij. Rokers móeten roken.”

Wanda: “Mensen die roken denken vaak ten onrechte dat ze vrij zijn.”

2. Ik móet roken als ik stress heb of verdrietig ben.

Wanda: “Een daling van het nicotinegehalte in het lichaam voelt aan als stress. De enige remedie is weer roken. Uit onderzoeken blijkt dat rokers meer stress ervaren. Mensen krijgen een adrenalinekick als ze tabak gebruiken en ontwenningsverschijnselen als ze dat niet binnen krijgen.”

“Iedereen kan stoppen”

 

 

 

3. Het lukt mij niet om te stoppen. Ik heb het al drie keer geprobeerd.

Pauline: “Uiteindelijk kan iedereen stoppen. Wel moet de een meer moeite doen dan de ander. Het hangt mede af van je verslavingsgevoeligheid en of je omgeving ook rookt.”

4. Het valt best mee hoe veel teer er in een sigaret zit.

Wanda: “Uit recente onderzoeken blijkt dat rokers vijf tot tien keer meer teer binnen krijgen dan voorheen werd gedacht.”

5. De tabaksindustrie aanklagen heeft geen zin.

Wanda: “Jawel. De industrie maakt mensen opzettelijk verslaafd door ammoniak en suiker toe te voegen aan de tabak. De industrie ziet kinderen als zogeheten replacement smokers; zij moeten de rokers die doodgaan vervangen in het gebruik van tabak om de omzet van de industrie stabiel te houden.”

“Je moet vooruit denken”

 

 

 

6. Ik ben alleen maar een gezelligheidsroker.

Wanda: “Ook als je er alleen een paar opsteekt op feestjes ben je verslaafd. Besef dat elke vijftig sigaretten een mutatie in het lichaam veroorzaken die bijdraagt aan het ontstaan van kanker.”

7. Na een stoppoging kwam ik meteen aan in gewicht. Ik blijf liever roken.

Pauline: “Tabak versnelt de stofwisseling abnormaal. Wie stopt met roken kan drie tot vijf kilo aankomen. Nicotinevervangers zoals pleisters voorkomen gewichtstoename voor een deel.”

8. Stoppen heeft voor mij geen zin meer omdat ik al 30 jaar rook.

Wanda: “Stoppen heeft altijd nut. De kans op ziekten neemt er direct mee af.”

Pauline: “Wie vandaag vaarwel zegt tegen tabak heeft binnen een week een betere conditie. Binnen vier tot zes maanden functioneren de trilhaartjes in de luchtwegen beter waardoor je minder vatbaar bent voor infecties. Ook als je op leeftijd bent.”

“Rokers zijn niet vrij”

 

 

 

9. De e-sigaret helpt je sneller te stoppen met roken.

Wanda: “Met een e-sigaret onderhoud je de gewoonte en de nicotineverslaving. Er zijn betere manieren.”

Pauline: “Het belangrijkste hulpmiddel is kennis. Je moet vooruit leren denken en alle gedachtekronkels die er bestaan over roken ontrafelen. Het helpt als je weet hoe je verslaving in elkaar zit.”

10. Roken is erfelijk.

Wanda: “Klopt. De omgeving is mede bepalend voor mensen om te beginnen. Hoe verslaafd je vervolgens raakt is deels erfelijk bepaald.”