Carl Simons
Voorzitter Stichting Stop Bewust

De gezondheidsrisico’s van roken zijn hoog. Kanker, COPD en hart- en longaandoeningen zijn enkele van de ernstige aandoeningen die een roker eraan kan overhouden. Stoppen met roken levert dan ook extra levensjaren op.

“Bovendien zijn die jaren ook prettiger omdat je conditie er al binnen enkele weken op vooruit gaat”, vertelt Carl. “Dat geldt ook voor ouderen. Ik heb wel meegemaakt dat oudere mensen die, toen ze nog rookten, de trap niet meer opkwamen en na het stoppen weer wel.”

Lastige verslaving

Maar er zijn meer redenen waarom mensen willen stoppen. “Je merkt dat rokers hun verslaving steeds meer als een last ervaren. Ze worden tegenwoordig ook veel vaker met hun afhankelijkheid geconfronteerd dan vroeger.

Denk maar aan de rookvrije werkplekken of lange trein- en vliegreizen waarbij niet meer gerookt mag worden. En iedere keer op zoek moeten naar een manier om toch die sigaret te kunnen opsteken zoals bij verjaardagen, vinden mensen ook vervelend worden”, aldus Carl.

Daarnaast zijn veel rokers verontwaardigd over het feit dat sigarettenfabrikanten bewust stoffen toevoegen om sigaretten aantrekkelijker en verslavender te maken. “Deze verontwaardiging levert een extra stimulans op om te stoppen.”

Stoppen met roken is voor de één makkelijker dan voor de ander. Carl legt uit waarom: “Elke roker gebruikt de sigaret op een andere manier. Bovendien kan de mate van lichamelijke afhankelijkheid verschillen.

Er zijn mensen die de hele dag door moeten roken. Maar er zijn ook veel mensen voor wie het meer een gewoonte is. Zij roken bijvoorbeeld alleen ’s avonds of in het weekend. Deze ‘gewoonterokers’ hebben vaak minder moeite met stoppen.

Toch kunnen ook zij na verloop van tijd in de problemen komen, zoals bij het uitgaan of na een etentje. En dan heb je nog de rokers die sigaretten gebruiken om emoties te onderdrukken. Ook zij hebben het stoppen in eerste instantie vaak redelijk onder controle, maar moeten alert zijn wanneer die emoties weer om de hoek komen kijken.”

Succesvol stoppen

Om succesvol te stoppen met roken is het goed om van tevoren te kijken naar wat voor soort roker iemand is. De lichamelijk afhankelijke roker is bijvoorbeeld gebaat bij nicotinevervangers zoals nicotinepleisters en -kauwgom, terwijl gewoonterokers meer geholpen zijn met een andere indeling van hun dag, zodat ze die sigaret minder missen.

Carl: “Er zijn talloze manieren om de kans op succes bij het stoppen te vergroten. Een coach of begeleider kan hierbij uitstekend helpen.”

Stichting Stop Bewust

De Stichting Stop Bewust is een organisatie die samen met de roker op zoek gaat naar passende begeleiding en/of hulpmiddelen bij het stoppen met roken.

De adviseurs van de stichting informeren mensen over de mogelijkheden en kijken naar welke passende begeleiding er in de buurt te vinden is. Ook informeren zij over wat wel en niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Carl: “Het doel van de Stichting Stop Bewust is mensen te stimuleren om vaker hulp in te schakelen, want daarmee schiet de kans dat een stoppoging succesvol is omhoog.”