Jantine van 't Klooster
Directeur Huidfonds

‘Hou van je huid en zorg voor je huid’ is het motto van Jantine van ’t Klooster, directeur van het Huidfonds. "De huid is ons grootste orgaan en is de scheiding tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. De huid beschermt ons tegen prikkels van buitenaf.

Als de huid gezond is, dan nemen we die bescherming en de andere functies van de huid voor lief. We worden ons vaak pas bewust van onze huid als die ‘anders’ is. Bijvoorbeeld als we problemen met de huid krijgen zoals jeugdpuistjes, oftewel acne, in de puberteit. Of als de huid beschadigd raakt door bijvoorbeeld een wond."

Heel belastend

"De huid is direct zichtbaar voor anderen, en het valt meteen op als daar iets aan mankeert. Het verschilt van persoon tot persoon hoe iemand omgaat met een huidaandoening. Sommige mensen willen het bedekken, ze willen er niet over praten en schamen zich er voor. Een huid die ‘anders’ is, kan heel ingrijpend zijn in iemands leven. Anderen kunnen er makkelijker mee omgaan. Een huidaandoening of –beschadiging kan ons immers allemaal overkomen.

In Nederland zijn maar liefst 1,2 miljoen mensen met een chronische huidaandoening. Er zijn meer dan drieduizend verschillende huidaandoeningen. Dat varieert van voetschimmel tot huidkanker. De ene is niet erger dan de andere, want een huidaandoening met erge jeuk is heel belastend. En als een baby bijvoorbeeld eczeem heeft, kan dat invloed hebben op het hele gezin doordat de baby ’s nachts huilt vanwege de jeuk."

Belangrijk

"Onderzoek heeft laten zien dat mensen met bijvoorbeeld psoriasis, acne, eczeem of vitiligo een verminderde kwaliteit van leven hebben. Dat zijn aandoeningen die vaak goed zichtbaar zijn. Mensen die dit hebben, voelen zich minder prettig of soms zelfs echt ziek. Dat laat weer eens zien hoe blij je moet zijn met een gezonde huid! Dat is ook mijn boodschap als ik hier met anderen over praat. We weten allemaal dat bijvoorbeeld ons hart en onze longen belangrijk zijn, maar dat geldt net zo goed voor de huid."

"Wij zetten ons in voor betere acceptatie van huid die anders is. We willen mensen met een huidaandoening vertellen dat zij zich niet hoeven te schamen of zich anders hoeven te voelen. En betere acceptatie willen we ook bereiken in de omgeving van deze mensen. Zo veroorzaken veel huidaandoeningen jeuk en schilfering van de huid, wat anderen vaak ‘vies’ vinden. Maar iedereen verliest gedurende de hele dag huidschilfers. Dat is een natuurlijk proces, waar we ons niet bewust van zijn. Daarom is het zo belangrijk dat er awareness komt over huidaandoeningen. Dat speelt een grote rol bij de acceptatie ervan."

Verzorging

"Hou van je huid! Waardeer je huid en zorg er goed voor. Een van de belangrijkste manieren is bescherming tegen zonnestralen. De zon is weliswaar belangrijk voor het lichaam omdat de huid met zonlicht vitamine D aanmaakt. Maar door te veel UV-straling kan de huid verbranden. Dat versnelt de veroudering van de huid en vergroot het risico op huidkanker. Dus zorg altijd dat je je insmeert voordat je de zon in gaat. En denk hier ook aan als je je vakantie boekt en je huid nog weinig zon heeft gehad. Een andere manier is om niet te vaak en niet te lang te douchen, want dat droogt de huid uit. Verzorg je huid goed met een zalf of crème. Dat voorkomt vochtverlies en houdt de huid soepel."

"Onze huid heeft alles te maken met hoe mensen jou zien en ervaren, hoe jij zelf de buitenwereld ervaart en ook met lichamelijk contact en intimiteit. Mijn droom is dat huidaandoeningen meer worden geaccepteerd in de samenleving, dat er meer over wordt verteld en dat het gewoon wordt om er over te praten. Het gaat om acceptatie door de persoon zelf en door anderen. Als we dat kunnen verbeteren, hebben we denk ik al heel veel gewonnen!"