“Ik had me eigenlijk nooit zo gerealiseerd hoe veel invloed psoriasis kan hebben. Mijn opa heeft de aandoening, maar gelukkig in een vrij lichte vorm. Het besef kwam toen ik het verhaal hoorde van een vriend van de familie.

Hij had zijn eigen restaurant maar moest ermee stoppen omdat de psoriasis hem in de weg stond, vooral in het sociale verkeer. Dat was zo’n moment van realisatie voor me. Later hoorde ik ook verhalen van andere patiënten. Van een meisje dat aan het daten was bijvoorbeeld, en niet durfde te vertellen dat ze psoriasis heeft,” vertelt Do.

Iedereen wil een knuffel

De zangeres, die eigenlijk Dominique Rijpma van Hulst heet, was onder de indruk van de voorlaatste campagne over huidziekten van de Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Toen ze om hulp werd gevraagd, hoefde Do daar niet lang over na te denken. “Ik had natuurlijk wel iets met het onderwerp en vind zelf ook dat er meer begrip moet komen voor mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis.”

Samen met Joost Marsman en Allan Eshuijs schreef ze het lied ‘Omarm je mij’, passend bij de ‘Omarm Psoriasis’-campagne. Een bijzondere ervaring, vindt ze. “Als artiest vind ik het natuurlijk heerlijk om liedjes te schijven en het gevoel van de luisteraar te vangen in melodieën en tekst.

Iedereen heeft wel eens een knuffel nodig als hij op zijn kwetsbaarst is.

‘Omarm je mij’ gaat over acceptatie in het algemeen. En letterlijk en figuurlijk in het verband van de campagne over het omarmen van iemand met een huidaandoening. Iedereen heeft wel eens een knuffel nodig als hij op zijn kwetsbaarst is. Een huidaandoening roept veelal weerstand op om iemand aan te raken en er zijn mensen die denken dat psoriasis besmettelijk is. Maar dat is niet zo.”

Onzeker

Het lied was nodig omdat er volgens Do een taboe rust op sommige huidziekten. “Negatieve associaties die anderen bij jouw huidaandoening hebben kunnen jou als patiënt enorm onzeker maken. Daarom hoop ik dat het taboe rondom psoriasis afneemt. Er waren in ieder geval heel veel positieve reacties op het lied.

De een vindt het mooi verwoord, de ander dat ik zijn emotie goed heb kunnen vangen. Veel mensen vinden het ook gewoon goed dat er aandacht wordt besteed aan psoriasis. Hopelijk kunnen we meer begrip realiseren door huidaandoeningen te omarmen.”

Echte mensen

Juist in deze tijd kan het omarmen van huidaandoeningen absoluut geen kwaad, denkt Do. “De behoefte om gezien te worden groeit, zeker in deze tijd met alle social media. Het is natuurlijk een beetje een wereld van make-believe als je kijkt naar Instagram en de filters waarmee we onszelf mooier voordoen dan we zijn. Uiteindelijk is het allemaal toch wat fake.

Het maakt dat ik júist meer de kwetsbaarheden wil zien van anderen. Echte mensen, met al hun flaws. Mijn tips voor mensen met een huidaandoening? Ik raad hen aan vooral trots te zijn op zichzelf. Verstop jezelf vooral niet. Ik heb het gevoel dat jezelf zijn sowieso meer begrip oplevert. En: maak psoriasis bespreekbaar. Krijg je het lid op je neus, laat je dan niet meteen uit het veld slaan. Dat soort dingen horen nu eenmaal bij het leven.”