Zeker nu er steeds meer innovatieve methoden op de markt komen. Maar er hoort een belangrijke voorwaarde bij, zegt dermatoloog dr. Jim Wikler. “Laat je behandelen door een medisch specialist.”

Toen Wikler een aantal jaar geleden op een congres in Miami een nieuwe methode om overtollig vet te verwijderen ontdekte, was hij sceptisch. Maar ook geïntrigeerd. Hij had zelf wat plekken waar het vet maar niet wilde verdwijnen, zelfs niet met diëten of sporten. Dus liet de dermatoloog zich behandelen, en nu past hij de methode zelf ook toe in Nederland.

Korte hersteltijd

“Het prettige van dit soort nieuwe, niet-chirurgische behandelingen is dat de hersteltijd zo kort is. Zo doen we ook behandelingen met geluidsgolven voor een strakkere huid. Dat is veel minder ingrijpend dan onder het mes gaan voor een facelift. En zelfs met een al wat langer bestaande methode als de laser zit je na de behandeling nog een week binnen.”

Copycats

De opmars van de nieuwe technologieën heeft wel een keerzijde. “Als iets zo succesvol is, zie je altijd kopieën. Je krijgt wildgroei, je ziet die apparaten in ook in schoonheids- en massagesalons. In de Verenigde Staten wordt zo’n methode uitgebreid gekeurd door de Food en Drug Administration. Bovendien moeten de behandelaars een intensieve training volgen. Bij de copycats geldt dat allemaal niet. En dat is gevaarlijk: je moet wel weten waar je mee bezig bent.”

Wat kan er misgaan? “Ten eerste: ik ben dermatoloog. Ik zeg ook weleens tegen een patiënt: u hebt dit niet nodig. Daarnaast moet een specialist vooraf controleren of iemand geschikt is voor een behandeling en er geen contra-indicaties zijn. We onttrekken bijvoorbeeld warmte aan het gebied met onderhuids vet. Als iemand een koude-allergie heeft, moet je dat wel weten, want het kan een hevige reactie tot gevolg hebben. Daarom zeg ik: de nieuwe methoden zijn fantastisch, maar laat medici de behandeling uitvoeren.”