Om met de deur in huis te vallen: een zonnebrandcrème heb je eigenlijk iedere dag nodig. Ook in de winter of als het bewolkt is. Ongeveer tachtig procent van de uv-stralen gaat gewoon door het wolkendek heen. Onbeschermd de zon in verhoogt niet alleen het risico op huidkanker. Maar liefst negentig procent van de huidveroudering komt door de zon. In de maanden april-september weegt dit nog zwaarder.

Nee, je bent niet goed beschermd als je ‘al bruin’ bent. Sterker: een bruine huid betekent een beschadigde huid. En nee, waterproof bestaat niet. En echt: geen enkel product biedt volledige protectie tegen de zon; ook niet die SPF 50. Maar de meeste misverstanden komen voort uit rammelende regelgeving rond de gebruikte ingrediënten en daarmee samenhangende claims. Het gevolg: we smeren verkeerd, te dun, te weinig en we lopen met sommige producten zelfs ongemerkt meer schade op dan wanneer we niet gesmeerd hadden.

Een zonnebrandcrème moet om te beginnen tegen uv-B én uv-A beschermen. Door uv-A-straling verbrand je niet, maar ondertussen dringen deze stralen juist dieper en gevaarlijker door in de huid, waar ze het DNA beschadigen en de huidveroudering versnellen. Zonlicht bevat twintig keer meer uv-A- dan uv-B-straling. Volgens de nieuwe regelgeving moet de beschermingsfactor tegen A minstens een derde zijn van die tegen uv-B. Producten die hieraan voldoen hebben een apart logo op de verpakking. 

Maar dan ben je er nog niet. Er komt steeds meer bewijs dat ook het infrarode deel van het zonlicht schadelijk is voor de huid. Deze straling zorgt voor de vorming van vrije radicalen en beschadigt het collageen. Zonfilters houden dit niet tegen. Antioxidanten wel. Een (zonnebrand)crème met antioxidanten is daarmee definitief geen overbodige luxe meer, het is een must in huidverzorging.

Niet aansmeren maar insmeren

Het is jammer dat er ondanks al deze inzichten nog steeds crèmes met slechte filters op de markt zijn. Ellendig zijn ook producten met zogenaamde fototoxische stoffen. In plaats van beschermen, versnellen deze ingrediënten in combinatie met zon juist de huidschade. En ook dát zal je niet doorhebben op je handdoekje.

Natuurlijk moeten we kunnen genieten van de zon. Maar wel veilig. Laat je niets aansmeren. Want insmeren, doe je zo.