Op dit moment zijn zo’n 450.000 mensen in Nederland aangewezen op chronische behandeling met antistollingsmiddelen. Deze behandeling vraagt om begeleiding en controle. Antistollingsgebruikers gaan daarvoor normaal gesproken naar de dichtstbijzijnde trombosedienst waar een buisje bloed wordt afgenomen.

De stollingswaarde van het bloed (INR waarde) wordt bepaald en de eventuele aanpassing van de dosis (aantal tabletten per dag) wordt vaak per brief, via de post, naar de patiënt verstuurd. Een klein deel van deze mensen controleert zelfstandig thuis de INR waarde aan de hand van een vingerprik. Deze vorm van trombosezorg heet Trombose Zelfzorg en wordt landelijk aangeboden door De Nationale Trombose Dienst.                                                        

Trombose Zelfzorg is nog vrij onbekend bij de antistollingsgebruiker. Dat is jammer, want Trombose Zelfzorg levert betere resultaten dan de reguliere trombosezorg. Het aantal complicaties is beduidend minder en bovendien voer je zelf de meting makkelijk uit door middel van een simpele vingerprik in plaats van een naald in de arm.

De vrijheid om te gaan en staan is nu weer terug

De heer Wiersma (68 jaar) heeft een trombosebeen gehad en meet al jaren zelf zijn INR waarde. ‘’Van achter de geraniums naar de prikpost kan een gezellige onderbreking van de dag zijn. Heel wat anders als je gewend bent er met de camper op uit te trekken en dus niet weet waar je slaapt die nacht.

Dan is het wekelijkse bloedprikken bij de prikpost een enorme beperking van de vrijheid. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden die beter passen bij mijn levensstijl. Ik neem mijn prikspullen mee op reis en geef mijn INR waarde door via mijn tablet. De vrijheid om te gaan en staan is weer helemaal terug’’.

De vrijheid om te gaan en staan is weer helemaal terug

Ook Sterre (32 jaar) is erg blij met de zelfzorgmethode. ‘’Drie jaar geleden heb ik een lange tijd in het ziekenhuis gelegen en kreeg ik te horen dat ik aanleg had voor trombose. Omdat ik een druk leven leid is het niet handig om elke week naar de trombosedienst te gaan om mijn bloed te laten controleren. Ik meet sinds twee jaar zelf en het bevalt me prima. Het is twee minuten werk en dezelfde dag nog ontvang ik mijn doseerschema digitaal’’.

E-learning met alle ins en outs over trombose en zelfzorg

Cliënten van De Nationale Trombose Dienst worden niet zomaar aan hun lot overgelaten. Zij volgen een e-learning, een cursus via internet. Hier leren zij alles over trombose en het zelfzorgen. Na het behalen van de cursus komt de verpleegkundige thuis om het meetapparaat uit te leggen en het meten te oefenen. Tijdens de zelfzorgperiode worden de cliënten bijgestaan door de servicedesk en het doseerteam.

Zo zie je maar, internet is een mooi middel om cliënten langer in staat te stellen de eigen regie te behouden. Het maakt mensen bewust, zelfstandig en verantwoordelijk met hun eigen gezondheid bezig te zijn.

Trombose Zelfzorg van De Nationale Trombose Dienst wordt vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars volledig vergoed (met inachtneming van het wettelijk eigen risico).

Voor vragen over Trombose Zelfzorg of aanmelding, ga naar www.trombosezelfzorg.nl