dr. Angela Maas

hoogleraar vrouwencardiologie aan Radboud UMC
 

Leefstijl aanpassen

Bij een verhoogd cholesterol is, als niet onmiddellijk medicijnen nodig zijn, het eerste advies om de leefstijl aan te passen. “Dat klinkt eenvoudig maar dat is soms heel moeilijk”, stelt dr. Angela Maas.

“Gewoontes sluipen erin. Die heb je soms al van huis uit meegekregen. Als je die wilt veranderen, moet je heel gemotiveerd zijn. Mensen moeten zich eerst realiseren dat ze door hun leefstijl aan te passen hun gezondheid echt kunnen verbeteren. Maar ook dan blijft het soms moeilijk.”

Gezonder en minder eten

De aanpassingen zijn op zich niet ingewikkeld. “Stoppen met roken, meer bewegen, minder vlees eten en als je vlees eet dan liever rundvlees dan varkensvlees, kiezen voor gezonde voeding, kleinere porties eten en letten op je gewicht”, somt Maas op.

“Het volgen van een crashdieet is nooit goed. Die werken meestal averechts en ook al die gezondheidshypes zijn niet nodig. Wat wel werkt, is twee dagen per week, bijvoorbeeld een dag voor en een dag na het weekend heel sober te eten. Dat houdt in dat je echt een heel beperkt aantal calorieën tot je neemt. Je eet dus niet tot je je voldaan voelt maar totdat je dat aantal hebt bereikt.”

Als je matigt en wat vaker nee zegt tegen een gebakje, een koekje, snoepje of een toetje dan ben je al een heel eind
 

Het Voedingscentrum adviseert bij een energiebeperkt dieet voor mannen 1.800 calorieën en bij vrouwen 1.500 calorieën per dag. “Daar zou je zeker niet boven moeten zitten.” “Verder is het verstandig om de rest van de week zo gezond mogelijk te eten”, aldus Maas. “In Nederland eten wij steeds vaker te grote porties. Als je matigt en wat vaker nee zegt tegen een gebakje, een koekje, snoepje of een toetje dan ben je al een heel eind.”

Meer bewegen

Ineens fanatiek gaan sporten houdt bijna niemand lang vol. “Het algemene advies is minstens vijfmaal per week een half uur matig intensief bewegen. Kies daarbij voor een vorm van bewegen die bij je past. Want als je iets leuk vindt, is het veel makkelijker om er een gewoonte van te maken.

Berberine ondersteunt de opname van het cholesterol uit het bloed
 

Neem de trap in plaats van de lift of de roltrap. Ook dat scheelt.” Vaak zeggen mensen dat ze het zo druk hebben dat ze geen tijd hebben om te sporten. “Dat is bijna nooit het geval. Ze hebben wel tijd maar ze geven er geen prioriteit aan. Dat is iets anders. En om eerlijk te zijn, je moet er maar gewoon tijd voor maken en er prioriteit aan geven. Het gaat om je gezondheid.”

Berberine en rode gist rijst

Van berberine en rode gist rijst is bekend dat ze, in aanvulling op een gezonde leefstijl, invloed kunnen hebben op het cholesterol - en triglyceridengehalte. “Soms zijn de lipidenwaarden niet zo hoog dat direct medicatie nodig is. In die gevallen adviseer ik soms om berberine en/of rode gist rijst te gebruiken, altijd in combinatie met een gezonde leefstijl.

Berberine ondersteunt de opname van het cholesterol uit het bloed en helpt zo het cholesterol en triglyceridengehalte in het bloed te verlagen. Rode gist rijst is gefermenteerde rijst en draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed. “Bij patiënten die bewuster omgaan met hun leefstijl zie ik goede resultaten”

Apotheek

Bij het gebruik van berberine en rode gist rijst is het van belang om te kiezen voor kwaliteit. Daarom adviseer ik zelf mensen altijd naar de apotheek te gaan en daar advies te vragen. Een goede apotheker zal kijken naar de kwaliteit van de berberine en rode gist rijst en bovendien weten de medewerkers welke andere medicatie je gebruikt.”

Kag 30-1117-1764