De opzienbarende resultaten van de Q-Symbio-studie hebben cardiologen versteld doen staan en mensen met een zwak hart nieuwe hoop gegeven: patiënten met hartzwakte die dagelijks een supplement met de vitamineachtige stof co-enzym Q10 kregen, naast hun gebruikelijke hartmedicatie, hadden een 43% lager risico om aan een hartkwaal te sterven dan degenen die alleen de conventionele behandeling ontvingen.

De studie werd gepubliceerd in een van de meest vooraanstaande vakbladen op het gebied van de cardiologie, JACC (Journal of the American College of Cardiology), en heeft wereldwijd de koppen gehaald. Een natuurlijke stof die het sterfterisico met bijna de helft kan terugbrengen is zeker de moeite waard om erover te schrijven.

Meer dan zomaar een energiepil

Co-enzym Q10 wordt al meer dan 25 jaar gebruikt door mensen die veel extra energie kunnen gebruiken, zoals sporters, mensen met zeer veeleisende banen, bejaarden, enzovoorts. Ook is het een populair energiesupplement voor mensen die de 45 gepasseerd zijn. De stof ondersteunt de energiestofwisseling in alle cellen van het lichaam.

Kennelijk is de hartspier in het bijzonder afhankelijk van co-enzym Q10, wat in de bovengenoemde studie werd bevestigd: de stof werkte zo gunstig op de hartfunctie dat mensen met chronische hartzwakte een hogere kans hadden om hun kwaal te overleven.

KiSel-10 liet soortgelijke resultaten zien

Ook uit de KiSel-studie die een aantal jaren geleden door een groep Zweedse cardiologen en artsen werd gepubliceerd bleek dat Q10 het vermogen heeft het hart te ondersteunen. Anders dan Q-Symbio werd die studie verricht onder een groep gezonde oudere mannen en vrouwen bij wie geen enkele chronische aandoening was geconstateerd.

De stof ondersteunt de energiestofwisseling in alle cellen van het lichaam.

De deelnemers werden willekeurig over twee groepen verdeeld die dagelijks 200 milligram co-enzym Q10 en 200 microgram seleen (in de vorm van organische seleengist) toegediend kregen, of capsules en tabletten zonder werkzame stof (placebo). De onderzoekers constateerden dat de sterfte aan hart- en vaatziekten in de groep die de actieve Q10 en seleen hadden gekregen 54% lager lag dan in de andere groep.

Sterkere harten en meer levenskwaliteit

Bovendien konden ze met ultrasone meetapparatuur vaststellen dat de functie van de hartspier bij degenen die Q10 en seleen hadden gekregen significant verbeterd was. Het gevolg was dat hun levenskwaliteit was toegenomen en dat ze zich fysieke en mentaal beter voelden. Ten slotte bleken de deelnemers die de actieve stoffen hadden gekregen 13% minder vaak in het ziekenhuis te hoeven worden opgenomen.

Beide onderzoeken, Q-Symbio en KiSel-10, werden uitgevoerd met hetzelfde co-enzym Q10-preparaat dat een unieke formule bevat die optimale opneembaarheid van de actieve stof garandeert.

Waarom documentatie zo belangrijk is

Steeds meer mensen gebruiken co-enzym Q10 om hun energiepeil te verhogen, en nu recent gepubliceerde studies het gunstige effect op de hartspier hebben aangetoond, gebruiken ook steeds meer mensen van middelbare en hogere leeftijd de stof om hun hart te beschermen. Zelfs jonge sporters gebruiken Q10 om de hartspier een extra, natuurlijke energiestoot te geven die hen in staat stelt harder te trainen en sneller te herstellen.

Het is van groot belang om een Q10-product te zoeken dat goed gedocumenteerd is, omdat er anders geen zekerheid bestaat of de stof voldoende in het lichaam wordt opgenomen. Het Q10-product dat in de Q-Symbio- en KiSel-studie wordt gebruikt is in meer dan 100 gepubliceerde studies beschreven en wordt als het best gedocumenteerde Q10-preparaat op de markt beschouwd.

Dat is ook de reden waarom het officieel is geselecteerd als wetenschappelijk referentiepreparaat (gouden standaard) van de International Coenzym Q10 Association (ICQA), de organisatie die al het Q10-onderzoek wereldwijd coördineert.