Tijdens het Cholfitty-kaasonderzoek daalden de Totaal Cholesterolwaarden van de deelnemers gemiddeld met 0,57 mmol/l en zagen we het ‘slechte’ cholesterol, het LDL gemiddeld met 0,83 mmol/l dalen.

Het principe berust op het feit dat de verhouding/ratio tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren bij veel mensen tussen de 4 tot 5 staat tot 1 is (soms wel 14 tot 17 staat tot 1), terwijl dat 50 jaar geleden nog ongeveer 2 tot 3 staat tot 1 was. De gemiddelde moderne mens krijgt veel te veel Omega-6 binnen ten opzichte van Omega-3. Cholfitty-kaas bevat de ideale verhouding van deze vetzuren en bevat zelfs 116% meer Omega-3 dan gewone vergelijkende kaassoorten.

De verhouding Omega-6 staat tot Omega-3 vetzuren is zeer belangrijk

Uit verschillende informatiebronnen blijkt dat de mens zich ontwikkeld heeft op een dieet met een verhouding van omega-6 tot omega-3 essentiële vetzuren (EVZ) van ongeveer 1:1 terwijl in het westerse dieet de verhouding 15 : 1 tot 16,7 : 1 is.

Westerse diëten hebben een tekort aan Omega-3 vetzuren en te grote hoeveelheden aan omega-6-vetzuren in vergelijking met het dieet waarop mensen zich ontwikkeld hebben en hun genetische patronen werden vastgesteld.

Overmatige hoeveelheden van Omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren (MOVZ)) en een zeer hoge omega-6/omega-3 verhouding, zoals in de huidige westerse diëten, bevorderen de pathogenese (ontwikkeling van ziekten) van vele ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, ontstekingen en auto-immuun ziekten, terwijl verhoogde niveaus van Omega-3 (MOVZ) (lage omega-6/omega-3 verhouding) onderdrukkende effecten op deze ziekten uitoefenen.

Een lagere verhouding van omega-6/omega-3 vetzuren is meer wenselijk om het risico van vele chronische ziekten van hoge prevalentie (betreft het aantal mensen dat op een bepaald moment (puntprevalentie) of in een bepaalde periode (bijvoorbeeld jaarprevalentie) een ziekte heeft), zowel in Westerse samenlevingen, evenals in de ontwikkelingslanden en die worden vergeleken met de rest van de wereld. PMID: 12442909 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Vitamine K2 (MK-4) in Cholfity-kaas

Bij een tekort aan vitamine K2 wordt er onvoldoende Calcium door het botweefsel opgenomen. In plaats daarvan wordt een deel van de kalk afgezet rond de elastinevezels die de slagaderen soepel houden. De vaatwanden worden daardoor minder elastisch en veranderen op den duur in ‘betonnen pijpjes’. De bloeddruk gaat stijgen en het hart moet harder werken om het bloed door het lichaam te kunnen pompen. Dit vergroot het risico op een hartinfarct.

  • Vitamine K1 zit in groene bladgroenten, fruit, zuivel en brood.
  • Vitamine K2 komt slechts in bescheiden hoeveelheden voor in vlees, eieren en zuivel (Kaas (Cholfitty) en kwark/niet in yoghurt).

Onze Westerse voeding bestaat voor 90% uit vitamine K1 en voor slechts 10% uit vitamine K2.

Hoeveel vitamine K2 heeft U per dag nodig?

  • 90 microgram per dag voor volwassen vrouwen
  • 120 microgram per dag voor volwassen mannen.

Cholfitty-kaas bevat gemiddeld per 100 gram (142/172/152=466mcg/3=) 155 mcg Vitamine K2.

  • Als vrouw heeft u dan per dag 58 gram Cholfitty-kaas nodig (90/155)x100= 97microgram).
  • Als man heeft u dan per dag 77 gram Cholfitty-kaas (120/155)x100= 121microgram).

1 plakje Cholfitty-kaas is ongeveer 25 gram. Cholfitty-kaas draagt daarom bij aan uw dagelijkse behoefte aan vitamine K2

Bovenstaande informatie komt uit het Cholfitty-E-boek dat u gratis aan kunt vragen op de volgende website: www.cholfitty.com