In elk vak van de Schijf van Vijf heb je veel om uit te kiezen. Kies je elke dag uit elk vak iets anders, dan heb je de meeste winst voor je gezondheid. Ook krijg je dan genoeg voedingsstoffen binnen.

Geen mens is hetzelfde. De een eet vegetarisch, de ander graag een stukje vlees. Sommigen houden van Hollandse pot, anderen genieten meer van de oosterse keuken. Daarom zijn er binnen de Schijf van Vijf eindeloos veel mogelijkheden.

Eenvoudige tips om gezond te eten

Als je eet volgens de Schijf van Vijf kies je vooral voor gezonde producten, zoals groente en fruit, volkoren producten, ongezouten noten, vis, peulvruchten, halfvolle of magere zuivel, zachte en vloeibare vetten, en water, koffie en thee zonder suiker. Wat zijn nu dé gouden tips om gezonder te eten? Een aantal tips:

1. Vervang witbrood door volkorenbrood

Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag.

Volkoren zit ook nog eens boordevol vezels. En het heeft een heerlijke volle smaak. Veel te winnen dus als je witbrood, witte pasta en witte rijst vervangt door volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

2. Vervang een keer vlees door peulvruchten.

Minder vlees en meer plantaardig eten: dat is goed voor jezelf én voor het milieu. Je kunt ook prima zonder vlees. Maar vervang je al één keer per week je biefstukje door een portie peulvruchten, is dat grote winst.

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Ze kunnen prima in de soep, door je salade of in een stoofpotje.

3. Neem elke dag een handje ongezouten noten. 

Ongezouten noten verlagen het risico op hartziekten. En ze zijn dus ook nog eens een gezonde snack.

Meer tips? Of weten hoeveel en wat uit de schijf van Vijf jíj nodig hebt? Klik dan hier.Schijf van vijf voedingscentrum
Schijf van vijf