Marianne Pranger-Deiman
Psycholoog van het Fonds Psychische Gezondheid

Wanneer spreek je van depressie?

“Iedereen heeft wel eens een momentje dat je even niet lekker in je vel zit”, vertelt Marianne Pranger-Deiman, psycholoog van het Fonds Psychische Gezondheid. “Maar houden de symptomen twee weken of langer aan, dan spreken we van een depressie. We hebben het dan niet meer over ‘zomaar’ een dipje. Iemand met een depressieve stoornis kan zich extreem somber of neerslachtig voelen en heeft nergens meer interesse of plezier in. Ook niet in de dingen waar hij of zij vroeger wel van kon genieten.”

Klachten bij depressie

Mensen die lijden aan een depressie hebben vaak last van concentratieproblemen of vergeetachtigheid.  Zich ‘leeg’  voelen van binnen is iets wat regelmatig wordt genoemd. “Maar ook slaapproblemen, vermoeidheid, piekeren, onterechte schuld- en angstgevoelens zijn veel voorkomende klachten”, vertelt Pranger. “Vaak gaat een depressie ook gepaard met lichamelijk klachten, zoals hartkloppingen, een droge mond, verstopping, duizeligheid, en onverklaarbare pijn of hoofd- en rugpijn. Er zijn depressieve mensen die geen uitweg meer zien. Gedachten aan de dood of zelfdoding komen voor.”

Dagelijks functioneren wordt een probleem

Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen. Een depressie kan variëren van mild tot ernstig. En dat uit zich bij iedereen weer anders. “De één is eerder erg geprikkeld en bozig, terwijl de ander veel piekert en last heeft van schuldgevoelens. Een depressie heeft veel invloed op iemands leven. Sommige mensen komen de deur niet meer uit en vermijden sociale contacten: het contact met vrienden verwatert en ook feestjes worden afgeslagen. Maar het komt dikwijls ook voor dat iemand niet meer goed kan meekomen op het werk. Kortom: het dagelijkse functioneren wordt een probleem.”

Niet te lang doorlopen met klachten

Wanneer iemand zich depressief voelt, is het belangrijk om niet te lang door te lopen met klachten. De stap naar de huisarts is van groot belang. “Die kan de situatie goed bekijken en in overleg beslissen wat er nodig is. Bij een eerste afspraak geeft de huisarts vaak informatie over depressie en vraagt je om binnen een paar weken weer langs te komen. Wanneer de klachten aanhouden of erger worden zal er worden gesproken over medicijnen, therapie of beiden. Als het nodig is, zal hij doorverwijzen naar een hulpverlener, bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater.”

Weerbaar tegen depressie

Om mensen weerbaarder te maken tegen psychische problemen hebben het Trimbos-instituut en het Fonds Psychische Gezondheid de website www.mentaalvitaal.nl opgezet. Bezoekers kunnen hier online aan de mentale fitheid werken. “Dat kan met oefeningen, online cursussen, informatie en tips. Maar ook staat er informatie over het online en offline hulpaanbod.” De site is een belangrijk hulpmiddel, aldus Pranger. “Door de site regelmatig te bezoeken, ben je tegenslagen beter de baas. We werken in de sportschool immers ook aan onze lichamelijke conditie, dus waarom niet op deze manier aan de mentale gezondheid?”

Testen of u depressieve klachten heeft? Kijk op:

www.psychischegezondheid.nl/depressiezelftest