Allan Vafi
Vaatchirurg & Mede-eigenaar Twentehof Kliniek

“Het is een bijzonder onaangenaam gevoel dat gepaard gaat met een onweerstaanbare bewegingsdrang”, verduidelijkt vaatchirurg Allan Vafi, mede-eigenaar van Twentehof Kliniek.

“Dat vervelende gevoel verdwijnt pas weer wanneer je je benen beweegt. Het kan dus een behoorlijk negatieve invloed hebben op je nachtrust. Je wilt immers net gaan slapen of bent net in slaap gevallen en op dat moment ontstaat die vervelende sensatie en die bewegingsdrang.”

Waar komt RLS vandaan?

Dat beweging de pijnlijke prikkelingen doet verminderen of zelfs doet verdwijnen, kan erop wijzen dat een slechte doorbloeding, bijvoorbeeld als gevolg van spataders of verborgen spataders, van invloed is op het ontstaan van de klachten.

“De wetenschap is er nog niet helemaal uit. Het kan ook te maken hebben met de dopaminehuishouding waardoor de communicatie tussen de zenuwen niet optimaal verloopt.

“Beweging, dus een betere doorbloeding, van de benen, verlicht de klachten”

Ook mensen met rugklachten of vermoeidheidssyndromen hebben vaker dan gemiddeld last van RLS.” “Het feit dat behoorlijk wat mensen met spataders en verborgen spataders na behandeling geen of aanmerkelijk minder last hebben van RLS, lijkt erop te wijzen dat de doorbloeding in een aantal gevallen een belangrijke rol speelt”, stelt Vafi.

“Vandaar dat wij aanraden om in ieder geval een duplexonderzoek te laten doen van de bloedvaten in de benen.''

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor RLS?

Hoeveel mensen aan het Restless Legs Syndroom lijden is niet bekend. In een Amerikaans onderzoek werd vastgesteld dat circa tien procent van de bevolking vijf of meer nachten per maand klachten heeft die te maken hebben met RLS.

Er is nog geen eenduidige behandeling tegen RLS. “Als spataders of verborgen spataders de oorzaak zijn, kun je die behandelen. Er zijn diverse medicijnen die voor sommige mensen werken.

Echter is er nog geen behandeling die voor iedereen werkt. Wat wij wel weten, is dat beweging, dus een betere doorbloeding, bij vrijwel iedereen verlichtend werkt.”