Annemarie weet nog hoe het gebeurde: “Het leek alsof iemand me vanachter hard op mijn hoofd sloeg. Ik voelde echt iets knappen. Ik gaf een gil, gelukkig was Edwin thuis. Hij zag meteen dat het foute boel was en heeft snel gehandeld.”

Vertrouwen krijgen

De hersenbloeding had een groot effect op haarzelf en haar familie. Alles wat Annemarie ooit automatisch deed, kon zij ineens niet meer. “Ik moest opnieuw leren lopen, de volgorde van dingen weer snappen, maar ook weer vertrouwen krijgen om de straat op te gaan. Verder merkte ik dat geluiden, zoals de deurbel of telefoon, drie keer zo hard binnen kwamen.”

Bewegen, oefenen en op tijd rust nemen is heel belangrijk geweest voor Annemaries herstel. Bijgestaan door een deskundig team, dat een revalidatieschema-op-maat opstelde. “Dagelijks bekeken we de vorderingen. Het ging met 2 stappen vooruit en 1 achteruit. Dus ook met terugvallen moet je rekening houden. Door beweging kreeg ik weer meer energie en zelfvertrouwen. Ik kreeg ook meer plezier in het oefenen. Uiteindelijk had het grote invloed op mijn herstel en gemoedstoestand.”
Annemarie noemt het vooral belangrijk om de hersenen en het lichaam te blijven prikkelen.

“Het herstel is een lange weg. Maar hoe klein de stapjes ook zijn, er is altijd wel iets dat je kunt bereiken. Het is belangrijk om niet op te geven en te blijven richten op wat je nog wel kunt. Beweging is daarin cruciaal. Het is wetenschappelijk bewezen dat het goed is voor je hersenen en misschien wel nog belangrijker: het geeft je een positief gevoel en zelfvertrouwen.”

Veel reacties

Zo’n 2,5 jaar geleden hebben Edwin en Annemarie de Edwin van der Sar Foundation opgericht. Annemarie vertelt waarom: “We kregen veel reacties van mensen die dit ook hadden meegemaakt. Dat raakte ons. We waren dankbaar voor hoe ik er ben uitgekomen en voor alle hulp, en we wilden iets terug doen.”

De Foundation biedt steun aan mensen met hersenletsel bij hun revalidatie en herstelproces. Dat gebeurt onder meer met beweegprojecten zoals zwemmen of fitness, met deskundige begeleiding en in een rustige omgeving. “Waar nodig zorgen wij voor aanschaf van apparatuur, zoals sport- en spelmaterialen voor revalidatiecentra of duo-fietsen voor woon- en zorgcentra. Er is ook een CVA oefen-app, waarmee mensen zelfstandig kunnen oefenen en bewegen na een beroerte.”

Annemarie vindt dat zij veel geluk heeft gehad. “Er zijn mensen die er veel slechter uitkomen dan ik. Het is belangrijk dat je niet opgeeft en je richt op wat je nog wèl kunt. Met onze Foundation proberen we die positiviteit uit te dragen. Wij hebben nu twee jonge ambassadeurs, Suzanne en Willem, die zelf ook hersenletsel hebben opgelopen. Willem was een talentvolle gitarist van 23 jaar, die vanwege verlamming nooit meer gitaar kan spelen.

Suzanne was net getrouwd en zwanger van haar eerste kindje toen ze een hersenbloeding kreeg. Ze rijdt nu rond in een scootmobiel. Beiden staan enorm positief in het leven en kijken naar hun mogelijkheden in plaats van hun beperkingen. Zij zijn de belichaming van het motto van onze Foundation: ‘never ever give up!’.”