“Je wordt niet zomaar psychotisch. Daar gaat een lange weg aan vooraf. Vaak gaat het om mensen die kwetsbaar zijn en zich door het leven bluffen om die kwetsbaarheid maar niet te laten zien. Als ze worden afgewezen, verdrinken ze hun verdriet of gebruiken ze middelen.

Alles om maar weg te vluchten van die eenzaamheid. Wij, de maatschappij, laten dat gewoon gebeuren. Iemand doet vreemd dus die gaan wij mijden. We praten er wel over maar niet met iemand. Terwijl dat nu juist het isolement kan doorbreken.”

Helpende hand

Op zijn zestiende kreeg Danny, na een combinatie van LSD en cannabis, zijn eerste psychose. “Ik had liefdesverdriet, kon daar met niemand over praten en zocht een uitweg.

“Ik had liefdesverdriet, kon daar met niemand over praten en zocht een uitweg''

Dat ging verkeerd. Mijn liefdesverdriet werd voor mijn gevoel vertienvoudigd. Het bepaalde mijn denken en mijn doen.” Die eerste psychose duurde heel kort. “Een mentor van school kon me bereiken en ik kon mezelf aanpakken. Ik moest door met mijn leven. Gelukkig lukte dat.”

Twintig jaar later

Twee jaar later kreeg Danny zijn tweede psychose. “Ik wilde niet meer leven en reed mezelf van de weg. Mijn auto lag helemaal in de kreukels. Geen idee hoe ik daaruit ben gekomen.

''Een eind aan de eenzaamheid betekent vaak een begin van het herstel''

Vervolgens stond ik naast de auto en dacht ‘dit kan niet’. Opnieuw pakte ik de draad op.” Zijn derde psychose volgde twintig jaar later. “Dit keer was het ernstiger en langer. Een opname was nodig om erbovenop te komen. Dat lukte weer.”

 

Je bent niet je diagnose

“Een psychose heb je”, stelt Danny. “Maar je bent niet je psychose of je diagnose. Ik heb een verleden, maar ik heb ook een toekomst. Een half jaar geleden werd ik vader en een maand geleden kreeg ik een vaste aanstelling als hulpverlener bij GGZ Noord-Holland.

Daarnaast ben ik ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma. Iemand met een psychose is tijdelijk de weg kwijt. Juist in die periode moet je iemand de helpende hand reiken. Een eind aan de eenzaamheid betekent vaak een begin van het herstel.”

Wat is een psychose?

Psychotische mensen kunnen de wereld als vreemd, overweldigend en angstaanjagend ervaren. Je merkt van alles op. Er is van alles gaande en jij bent de enige die ziet en ervaart wat er gebeurt. Jouw werkelijkheid is echter niet dé werkelijkheid.