Als je last hebt van RLS kun je absoluut niet stilzitten. Je krijgt een branderig, tintelend gevoel in de benen en soms zelfs in de armen of door het hele lichaam. RLS dwingt je om te bewegen, omdat hiermee de kwellende sensaties weggaan. 

De ziekte komt meestal in de avond en nacht voor. ’s Avonds op de bank of als je wilt gaan slapen. “Een patiënt omschreef het kwellende gevoel alsof er cola door zijn aderen stroomde,” vertelt Joke Jaarsma, bestuurslid van de Stichting RLS.

“Beweging verlicht de symptomen, maar alleen zolang de beweging voortduurt. Er zijn mensen die soms talloze keren per nacht uit hun bed moeten. Het gevolg is chronisch slaaptekort.“

Leefregels

RLS is een erfelijke ziekte die ontstaat door een verstoring in het transport van dopamine. Het menselijk lichaam maakt dit stofje in de hersenen aan. Volgens Jaarsma wordt de ziekte nog onvoldoende er- en herkend door artsen.

''RLS is een ernstige ziekte en er is meer onderzoek nodig om de juiste therapieën te vinden''

Mensen krijgen vaak slaappillen of antidepressiva voorgeschreven, maar deze medicijnen triggeren juist de symptomen. De ziekte komt in verschillende gradaties voor; van mild (af en toe) tot heel ernstig (24 uur per dag).

 

Patiënten met milde klachten kunnen een aantal leefregels in acht nemen die de klachten doen verminderen.

Zoals geen alcohol drinken en niet ’s avonds intensief gaan sporten. Er zijn medicijnen beschikbaar voor RLS. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat ijzer helpt bij het transport van dopamine. Alle medicatie dient in overleg met een behandelend arts te worden gebruikt.

Stigma

Helaas heerst er nog een groot stigma op de ziekte vindt Jaarsma. “Er wordt vaak gedacht dat het om een hype gaat, omdat patiënten heel lang in stilte hebben geleden en nu naar de dokter gaan.

RLS is een ernstige ziekte en er is meer onderzoek nodig om de juiste therapieën te vinden. Daarnaast heeft het niet, te laat of verkeerd behandelen van deze ziekte grote gevolgen voor de  kosten van de gezondheidszorg. Hiernaar wordt een studie gedaan waarvan de uitkomsten binnenkort bekend zullen worden gemaakt.”