Linda Bolier
Projectleider Positive Mental Health van het Trimbos-instituut

Wie zijn geest traint op mentale fitheid, zit lekkerder in zijn vel. En, blijkt uit onderzoek, het kan op lange termijn zelfs een depressie tegengaan.

Sportschool voor de geest

Oké mental fitness dus, maar hoe werkt dat dan? Linda Bolier, projectleider Positive Mental Health van het Trimbos-instituut, geeft uitleg. “Mentale fitheid kun je trainen met behulp van zeven leefstijladviezen. Eén daarvan is bijvoorbeeld het vormen van een persoonlijke missie: misschien wil je een goede ouder zijn of juist uitblinken in je werk. Wie een doel nastreeft, heeft iets om voor te leven. Het maakt je gelukkiger.”

Medicijn tegen depressie

Ook optimistisch denken blijkt een goed medicijn te zijn tegen een depressieve stoornis. “Heb je een rotdag, dan lijkt alles negatief. In plaats daarvan kun je ook denken:  wat ging er wél goed vandaag?” Dat geldt ook voor wie even niet lekker in zijn vel zit. “Misschien blijft je het liefst de hele dag in bed liggen, maar je kunt beter iets leuks gaan doen. Bel een vriend om iets af te spreken of maak een stevige wandeling. Mentale fitheid betekent ook gezond leven.”

Mindfullness

Een ander belangrijk leefstijladvies is mindfullness. “Deze boeddhistische methode leert mensen die leven op de automatische piloot omschakelen naar het hier en nu. Dat kan met behulp van yoga of een medicatiecursus,