Het Hersencentrum onderscheidt zich door te focussen op vijf aandachtsgebieden: beroerte, epilepsie , spierziekten, psychotische stoornissen en ontwikkelingsstoornissen. Optimale zorg bieden aan patiënten en grensverleggend onderzoek doen. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van het UMC Utrecht Hersencentrum dat afgelopen zomer is geopend. Het Hersencentrum onderscheidt zich door te focussen op vijf aandachtsgebieden: beroerte, epilepsie , spierziekten, psychotische stoornissen en ontwikkelingsstoornissen.

“De zorgvraag neemt toe, net als de medisch-technologische mogelijkheden”, zegt prof. dr. René Kahn, hoogleraar psychiatrie en voorzitter van het UMC Utrecht Hersencentrum. “Om een hoge kwaliteit te kunnen handhaven, zijn bewuste keuzes nodig. Hersenaandoeningen zijn verantwoordelijk voor een derde van de kosten in de gezondheidszorg. Alleen door slim onderzoek en innovatieve behandelingen kunnen we daar verandering in brengen.”

“Ons motto is: baanbrekend beter maken”, aldus Kahn. “Dat doen we door nauwe samenwerking binnen multidisciplinaire teams, waarin specialisten op het gebied van neurologie, psychiatrie, neurowetenschappen, neurochirurgie en revalidatie de krachten bundelen, én door te focussen. Vandaag de dag kun je niet meer claimen dat je overal goed in bent. Dat is niet geloofwaardig. Wij hebben keuzes gemaakt en kunnen vol overtuiging zeggen dat we in Nederland de beste zijn in onze focusgebieden.”

“Als mensen bij ons komen en hun ziekte bevindt zich niet in een van onze aandachtsgebieden, dan verwijzen we ze door naar een ziekenhuis dat daar wel in excelleert”, besluit Kahn. “Wij lopen daarmee vooruit op wat in de academische wereld steeds meer zal gaan gebeuren: taakverdelingen maken. De maatschappij gaat daar steeds meer om vragen en het levert vernieuwingskracht, topzorg en toponderzoek op.”