Van der Sar: “Door de hersenbloeding van mijn vrouw Annemarie, nu inmiddels vijf jaar geleden, heb ik zelf meegemaakt wat een enorme impact hersenletsel heeft. Plotseling was alles anders, voor Annemarie en onze omgeving. We zijn goed geholpen in het ziekenhuis. Echter de echte uitdaging begon pas toen we naar huis mochten. Gelukkig kon ik via mijn netwerk een goed team samenstellen om Annemarie te begeleiden, middels een dagelijks revalidatieschema met oefeningen en rustmomenten. Door hard werken en haar enorme doorzettingsvermogen is Annemarie goed hersteld. Destijds nam ik mij voor om na mijn carrière als voetballer iets te gaan betekenen voor mensen met hersenletsel, zodat we anderen in deze situatie een betere kans op herstel kunnen bieden.”

Kuyt: “Tijdens mijn carrière, nog voordat ik naar Liverpool ging, ontstond het idee van een eigen foundation. Geholpen door mijn omgeving hebben we toen de stichting opgezet en de eerste projecten gerealiseerd. Omdat sport mij heel veel gebracht heeft, en dan bedoel ik niet alleen mijn carrière, vind ik het belangrijk dat anderen die kans ook krijgen. In een team spelen, samen winnen en verliezen, en het sociale aspect zijn erg belangrijk! Met name voor mensen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking is sporten niet vanzelfsprekend. Vaak zijn er wat drempels die moeten worden weggenomen. Eenvoudige aanpassingen zorgen ervoor dat men wel kan participeren. Daar kan ik, via mijn foundation, bij helpen.”

Is revalidatie te vergelijken met bijvoorbeeld het terugkomen van een blessure in de topsport?

Van der Sar: “In zekere zin wel. Revalidatie vraagt het uiterste van mensen. Focus, drive en doorzettingsvermogen zijn essentieel om zo goed mogelijk te herstellen. Het gaat allemaal niet vanzelf en mensen gaan vaak maar met kleine stapjes vooruit. Het is frustrerend om niet te kunnen presteren. Om aan de zijlijn toe te kijken en niet te kunnen doen wat eerder altijd zo vanzelfsprekend was. Dat geldt voor een topsporter, maar ook voor ieder ander tijdens de revalidatie en daarnaast mogelijk ook de herstelperiode. Bovendien helpt het als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Dat je ergens naartoe kan werken in een tijd waarin alles onzeker lijkt.”

Kuyt: “In de topsport is het vaak alles of niets. Je moet fit zijn om optimaal te kunnen presteren. Een blessure staat dat in de weg. In zekere zin is dat ook zo in het dagelijks leven. Door een beperking kan je buitengesloten raken en helaas zien we dat ook vaak gebeuren. De afstand en achterstand tot de maatschappij wordt niet kleiner als je niet kan participeren. Dit zie je in sport, maar natuurlijk ook op school, werk en bij alle andere sociale activiteiten. Daarom moeten we zorgen voor goede mogelijkheden en kansen voor participatie ten behoeve van mensen met een tijdelijke of een chronische beperking.”

Het DNA van de sportman blijkt dus uitstekend te matchen met de doelstellingen van de beide foundations?

Van der Sar: “Bewegen is goed voor lichaam en brein. Bovendien geeft het je meer energie. Of je nu profvoetballer bent of anders, het geldt voor iedereen. Voor mensen met hersenletsel geldt dit in het bijzonder, want beweging zorgt voor het herstel van hersenfuncties. De beweegprojecten van de Edwin van der Sar Foundation zijn specifiek gericht op herstel met hersenletsel. Daar kan men verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding, in een prikkelarme omgeving. Bovendien is deelname goed voor de wederopbouw van zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociaal contact. Dus ook de partners en familieleden zijn van harte welkom.”

Kuyt: “Zelf beleef ik enorm veel plezier aan sport, en dat gun ik iedereen. Voor mensen met een beperking is het niet altijd eenvoudig om te sporten, terwijl dat wel goed is voor de gezondheid en belangrijk voor hun sociale leven. Juist voor deze groep wil ik sportevenementen mogelijk maken. Op deze manier kunnen zij met elkaar hun sport uitoefenen en wordt de kans geboden om kennis te maken met aangepaste sporten waaroor zij sportplezier kunnen ervaren. Sporten maakt je energiek en blij. Ik krijg altijd zoveel energie bij het zien van het plezier en de blijdschap van de sporters en hun ouders. Op zo’n moment besef je weer heel goed waarvoor je het doet.”

Hoe kunnen jullie mensen met hersenletsel helpen?

Van der Sar: "Mensen met hersenletsel kunnen terecht bij de beweegprojecten van mijn Foundation. Daar kan men zelfstandig verder werken aan het herstel. Wij werken samen met professionals vanuit de zorgsector en andere instellingen op dit gebied. Zo ook met de stichting van Dirk. Jaarlijks zijn er 50.000 nieuwe slachtoffers met hersenletsel. Denk daarbij aan een hersenbloeding, herseninfarct of een (verkeers)ongeval. Zij worden opgevangen in het ziekenhuis en soms in het revalidatiecentrum. Daarna kunnen ze bij ons terecht. Echter niet voor altijd. Na verloop van tijd moet er ruimte worden gemaakt voor nieuwe deelnemers. Het is mooi dat er dan een brug is naar bijvoorbeeld het verenigingsleven."

Kuyt: "Bij onze evenementen zien we mensen met allerlei vormen van beperking. Aangeboren en niet aangeboren. Dus ook mensen die leven met hersenletsel. Na de revalidatie willen we deze mensen ook graag weer laten aansluiten bij het reguliere verenigingsleven."

Samen: "Het is bovendien belangrijk dat er meer aandacht komt voor de situatie waarin deze doelgroep verkeert en voor de uitdagingen die dagelijks getrotseerd moeten worden. Daarbij dragen wij graag ons steentje bij. Met onze aantrekkingskracht op de media en ons netwerk zijn wij in staat een grote groep mensen te bereiken. Ook mensen die niet direct iets te maken hebben met een beperking of hersenletsel."

Dirk Kuyt en Edwin van der Sar maken, samen met oud-ploeggenoten Ruud van Nistelrooij en Giovanni van Bronckhorst, deel uit van #4Friends. Hierbij roepen zij Nederlanders op voor vrijwillige inzet bij maatschappelijke activiteiten. De lancering staat gepland in 2016 maar kijk voor een preview alvast op: www.voorelkaarmetelkaar.nl