Toen zij de vraag kregen om een speeltafel te ontwerpen om senioren met dementie te activeren hadden ondernemers en vrienden Dennis de Wit en Junior van der Spek geen ervaring met deze specifieke doelgroep.

Inmiddels hebben zij hun 100ste BeleefTV verkocht aan zorginstelling Vredenoord. “Het geeft zoveel voldoening om een gevoelsproduct te maken waar mensen van opbloeien.”

Foto’s bekijken van Prinses Juliana, een ouderwetse snoepwinkel of een wei vol lammetjes. Maar ook meezingen met de jukebox vol klassiekers uit de Jordaan, een potje dieren memory spelen of tekenen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de uiteenlopende activiteiten die senioren met dementie met De BeleefTV kunnen doen.

Hoewel je het dementieproces niet stopt, kun je het wel vertragen door veel activiteiten te doen. Met de speeltafel van De BeleefTV worden mensen geprikkeld om te bewegen, interactief bezig te zijn en hun geheugen te trainen.  “We maken mensen niet beter,” legt Dennis uit. “We bieden wel een middel aan om hen te activeren en in contact te laten komen met verzorgers, medebewoners en familie.

In de praktijk blijkt het vaak lastig contact te maken met mensen met dementie. Met behulp van de speeltafel kan dit wel. Bovendien leert het personeel de bewoners door de speeltafel beter kennen en is het een aanleiding om een gesprek aan te knopen. Kortom, het is heel interactief, zorgt voor gezelligheid en brengt mensen samen.”

Van ontwerp tot product

Dennis en Junior kregen in 2015 de vraag van een zorgleverancier om een digitale activiteitentafel te ontwikkelen. Zij hadden vanuit hun ICT-bedrijf geen enkele affiniteit met de doelgroep en nooit durven dromen dat het zo zou aanslaan. “De Beleef TV is een product dat echt ontstaan is door een behoefte uit de markt,” zegt Junior.

''Het bijzondere aan de tafel is dat je geen fouten kunt maken''

“In feite heeft de gebruiker het product gecreëerd. Wij hebben het door hun feedback steeds kunnen verbeteren. Zo zijn wij nu tot een tafel gekomen die geschikt is voor rolstoelen, stootvast, stevig en zeer gemakkelijk te verplaatsen is. Daarnaast kan het op vele manieren gebruikt worden.

Bijvoorbeeld als kantelbare speeltafel, maar ook als presentatiescherm of TV. Bewoners kunnen zelfs een eigen levensboek maken met foto’s en gezinnen kunnen hun vakantiefoto’s aan hun (groot)ouders tonen. De BeleefTV is multifunctioneel en op verschillende cognitieve niveaus in te zetten.

De voordelen moet je in levenden lijve ervaren. Vandaar dat wij zorginstellingen de mogelijkheid bieden om De BeleefTV gratis een week uit te proberen. De bewoners doen met een proefplaatsing gegarandeerd een week leuke,  nieuwe ervaringen op. Dat levert ons weer inspiratie en ideeën om De BeleefTV nog verder door te ontwikkelen!” 

Succeservaring

Welzijnsmedewerkers Caroline Bruinsma en Els Schuitevoerder kwamen De BeleefTV op een zorgbeurs tegen en waren gelijk verkocht. Zij mochten in mei de 100ste BeleefTV in ontvangst nemen en zetten de belangrijkste voordelen op een rij: “Mensen worden uitgedaagd om iets te doen. Dat zorgt voor positieve prikkels in de hersenen.

Het bijzondere aan de tafel is dat je geen fouten kunt maken. Bewoners hebben steeds een succeservaring, herkennen vaak dingen en dat vergroot hun zelfvertrouwen. Generaties ontmoeten elkaar via de speeltafel. Door dementie is er vaak afstand tussen kleinkinderen en hun Opa en Oma. Door de inzet van de speeltafel is die kloof kleiner.”