“Onderzoek toont het belang van bewegen aan. Samen met de patiëntenvereniging werd een oefenboek en later de Oefen App ontwikkeld. Patiënten geven zelf aan blij te zijn met deze Oefen App, en daar gaat het mij als arts om”, zegt prof.dr. Anne Visser-Meily.

Zij is revalidatiearts bij het UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie, en betrokken bij de ontwikkeling van de app. “De app biedt een programma op maat en bevat veel oefeningen waarmee mensen gericht kunnen bewegen. Patiënten kiezen zelf hun eigen oefeningen en voor hoe lang ze aan de slag willen. De Oefen App Beroerte biedt de mogelijkheid om zelfstandig verder te werken aan het herstel.

 “Weinig bewegen vergroot de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.  Een aantal keren in de week intensief bewegen, maar daarnaast hele dagen zitten is wellicht niet genoeg om gezond te blijven. Zitten is het nieuwe roken. Dat is nieuw en tegelijk ook heel vervelend, want voor veel mensen is veel en langdurig zitten dagelijkse kost en dit geldt in bijzondere mate voor patiënten die niet makkelijk kunnen bewegen zoals een deel van de mensen met een beroerte.

De komende jaren gaan we in Utrecht dan ook onderzoek doen naar hoeveel energie het patiënten kost om te zitten en te staan. Regelmatig bewegen heeft dus voordelen voor de gezondheid maar heeft ook nog andere positieve aspecten die voor mensen met een beroerte even belangrijk zijn: het geeft zelfvertrouwen, heeft een goede invloed op je stemming en het geeft weekstructuur. De Oefen App Beroerte stimuleert bewegen, ook in de thuissituatie. De app vervangt de fysiotherapeut niet, maar is een hele goede aanvulling.” benadrukt Visser-Meily.